Chefsveterinären Lotta Möller berättar vilka växter katten kan bli förgiftad av.
Chefsveterinären Lotta Möller berättar vilka växter katten kan bli förgiftad av. - Foto: Agria / Lotta Möller JONAS EKSTRÖMER / TT

Veterinären: Vanliga växten i ditt hem kan döda din katt

Våren närmar sig med stormsteg och många ser fram emot att pynta hemmet med vårens blommor. Har du katt ska du däremot tänka en extra gång, för många växter kan i värsta fall ge katten en dödlig förgiftning.


Mars månad står runt hörnet och det är många som vill köpa vårblommor till hemmet, men som kattägare kan du inte köpa vilken blomma som helst. Katten kan nämligen bli dödligt förgiftad av ditt favoritblomster. Nyheter24 har pratat med Lotta Möller, chefsveterinär på Agria, för att ta reda på vilka växter det gäller.

Här är kattrasen du HELST vill ha – social mot människor

Giftigaste blomman för katten

Bland alla populära vårblommor finns det några som är extra farliga för katten. Chefsveterinären Lotta Möller menar att det farligaste blomsläktet är liljor. Blomman finns både som inne- och utevariant, men de allra giftigaste liljorna är släktena Lilium och Hemerocallis. 

– Om du misstänker att katten fått i sig någon del av liljan är det viktigt att snarast kontakta en veterinär. Det gäller både blomma och blad eftersom hela växten är giftig. Katten får inte heller dricka vattnet som snittväxten stått placerad i eller det "mjöl" som kommer från blomman, säger Möller till Nyheter24. 

En katt som smakar på liljan kan i värsta fall få en dödlig förgiftning. 

Giftigaste släktet Hemerocallis (vänster) & en hink med snittliljor (höger) Foto: Johan Nilsson/TT Claudio Bresciani / TT

Livsviktiga symtom att leta efter

Hur katten reagerar på giftet beror på vad katten ätit, i vilken mängd och hur lång tid det gått sedan katten åt växten. Det finns däremot några tydliga reaktioner att hålla utkik efter. Möller menar att en förgiftning utmärks av att katten har en ökad salivering och irritation i munhålan, men även kräkningar eller diarré. 

–  Andra symtom kan vara ökad törst, utebliven urinproduktion eller i ett allvarligt fall dödlig förgiftning, säger Möller. 

Katten ska även undvika påsk-pingstlilja-narcisser, som i lindrigare fall leder till mag- och tarmbesvär, men i allvarligare fall gör att katten får en låg hjärtfrekvens och blodtrycksfall. 

– Bara kontakt med vätska från växten kan ge klåda och rodnad. Hela plantan betraktas som giftig men det är främst löken där giftiga substanser är koncentrerade, säger Möller och fortsätter:

– För att vara på den säkra sidan är det bäst att välja andra typer av växter.

Det finns också växter som katten kan må dåligt av, men som inte innebär samma riskfaktor som liljorna. Möller menar att tulpanlöken, pärlhyacint och primula-arter tillhör den gruppen. 

– Det är växter som medför en låg risk för allvarlig förgiftning, men mag-tarmsymtom kan den drabbas av.

Experten: Här är riskerna med att ha utekatt

Då är det fel att ha innekatt – enligt experten: "Psykisk ohälsa

Här är kattrasen du INTE vill ha: "Aggression mot människan"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!