Etologen Erik Wilsson förklarar hundars beteenden och vilken roll människor har.
Etologen Erik Wilsson förklarar hundars beteenden och vilken roll människor har. - Foto: Stella pictures & Petty Officer 1st Class Lucas Loe

Tjocka hundar blir vanligare – felet många ägare gör

Att skaffa hund är både populärt och vanligt i många hem runt om i landet. Men etologen Erik Wilsson förklarar att vi bidrar till att hunden också mår allt sämre både fysiskt och psykiskt, trots vår kärlek.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Vad är etologi och vem är Erik Wilsson?

En person som är etolog arbetar med att studera djurs beteenden och vad som ligger bakom det. 

Människan har under tusentals år avlat djur för att få dem att passa som djurarter, en process som kallas domesticering, som går ut på att människan förädlar vilda arter genom just avel. 

Etologen Erik Wilsson har tidigare arbetat inom Försvarsmakten som bland annat utbildningschef på hundskolan och som avelsansvarig inom Försvarsmakten. Han har även givit ut flera böcker om hundar och deras beteenden som till exempel ”Lydiga jakthundar”, ”Etologi och dessyrlära” samt ”Hunden: Människans spegel”, för att nämna några.

Att skaffa husdjur är ett populärt sätt att utvidga familjen och få en vän för livet. Hunden brukar ju kallas människans bästa vän. Och all den kärlek och omtanke hunden får av oss är för många ett sätt att ta hand om djuret. 

Enligt etologen Erik Wilsson finns det dock en hel del problem med hur vi hanterar hunden i ett modernt tidevarv. I en intervju med Nyheter24 berättar han att hunden speglar oss människor och det har bidragit till att den inte får lära sig det den borde. 

Lagarna du måste känna till innan du köper hund – för att undvika problem

Hunden speglar människan

– Det har blivit ett nytt mode i hundvärlden när det gäller dressyr som innebär att man bara ska berömma och uppmuntra men aldrig korrigera felbeteenden. Den trenden följer det vi ser med barnuppfostran också där barn får allt friare tyglar där man tar bort allt fler sociala regler. Det största problemet är de hundar som har en egen vilja påverkas av den nya kulturen som vuxit fram. De riktigt bra hundarna blir missförstådda och i många fall avlivade på grund av att många inte kan hantera dem genom att använda metoder som inte passar in på den hundens individ. 

"Ett nytt mode i hundvärlden när det gäller dressyr som innebär att man bara ska berömma och uppmuntra", säger Erik Wilsson. Foto: Leif R Jansson/TT & Martin Meissner

Just kopplingen med hur vi uppfostrar och blir uppfostrade speglas i hur vi fostrar och tar hand om våra hundar. I många fall kan det få flera negativa hälsoeffekter, menar Wilsson.

Här är hundraserna som lever längst – ny studie

Erik Wilsson anser att det finns en koppling mellan hur vi uppfostrar barn och våra hundar. Foto: Martina Holmberg/TT

– Hundarna speglar oss människor. I början av 1900-talet var allergi ett väldigt okänt begrepp men hur vi beter oss med allt från sterila miljöer till ren mat bidrar också till att allt fler hundar utvecklar allergier, säger han och fortsätter:

– Psykiska problem börjar också dyka upp hos hundarna. Tio procent av befolkningen i Sverige använder någon form av antidepressiva mediciner vilket även börjar drabba hundarna där vi ser överdrivna rädslor, reaktioner och även antalet anmälda fall av bitskador på människor som ökat med 30 procent på ett år. 

Det sammanfaller dels med ett ökat våldsbenäget samhälle men också att det finns bakomliggande faktorer som att inte visa respekt eller att inte tygla sina impulskontroller som barn kan ha svårt med, menar han.

– Då finns det inte ställda krav och det gör det inte på våra hundar heller. De bör visar respekt för vissa regler. Vi har börjat hantera våra hundar på samma sätt som vi hanterar våra barn. Vi skämmer bort hela systemet och samtidigt som vi boostar lusten så blir hunden också mer känslig för obehag. Curlar man barn och hundar så blir de känsligare för obehag.

Han menar att en hund som uppvisar ett aggressivt beteende eller rädsla kan kopplas till en curling-metod från hundägaren.

Hundägare? Så mycket ska du ha på sparkontot enligt experten

Etologen: Därför blir fler hundar överviktiga

Ett annat stort problem hos våra älskade hundar är att allt fler också får problem med den fysiska hälsan i form av att gå upp i vikt. Något som kan orsakas av allt från att hunden får för mycket mat till att den får för lite motion.

– Hundar får för lite rörelse precis som vi människor. Sedan är hundar i grunden rovdjur som är vana med att äta i långa intervaller. Gör vi det så börjar vi få blodsockerfall, och den typen av dipp får inte hundar eftersom de är bättre på att använda fett som förbränning. Å andra sidan är de alltid hungriga och understimulering leder till att de vill ha mat. Det är vår missriktade kärlek till hundarna som gör att vi ger dem för mycket mat. Ser hunden hungrig ut så ger vi den mat vilket gör att de får i sig mer mat än de egentligen behöver, säger Wilsson till Nyheter24.

Köpa hund? Här är misstagen du måste känna till: "Vanligt problem"

Etologen Erik Wilsson menar att hundar dels får för mycket mat och för lite motion, vilket påverkar deras hälsa. Foto: Janerik Henriksson/TT & Liselotte Sabroe

Gör ALDRIG det här mot din hund – 6 saker som gör din vovve deprimerad

/