Stockholm

Influensa

Influensa är en luftvägsinfektion som man får av virus, de vanligaste symtomen på influensa är att du får hög feber, muskelverk, huvudverk, röda ömmande ögon och hosta. Influensaviruset kommer till Sverige varje år och är vanligast under vintertiden. 


Viruset smittar oftast genom luften, det sprids genom att någon som är sjuk nyser, hostar eller andas ut. Det kan också smitta genom att du exempel tar i hand med någon som är sjuk, den personen kan ha viruset på kroppen. 


Det tar endast en till tre dagar från att du blivit smittad tills du blivit sjuk, dock smittar det redan innan symtomen syns vilket leder till att du kan smitta andra utan att veta om det. Risken att smitta eller bli smittad är större inomhus än utomhus, det beror på att smittan snabbare skingras i luften, vanliga ställen att bli smittad på är skolor, förskolor, bussar eller arbetsplatser. 


Det finns inga läkemedel som kan bota influensa, detta beror på att det är en virussjukdom vilket leder till att antibiotika inte fungerar. Besvären kan lindras med receptfria febernedsättande medel, halstabletter och nässpray, om aptiten är dålig kan det vara bra att försöka äta. 


För att skydda sig mot influensa ska du tänka på att tvätta händerna regelbundet, använda handsprit, undvika kontakt med ögon, nästa och mun, undvik personer som redan är smittade.


Om du ofta blir sjuk kan det vara bra att vaccinera sig mot influensa, vaccinet är inte 100% skyddande men sjukdomen blir oftast lindrigare hos de personer som har vaccinerats. Effekten varierar mellan personer och säsonger, ålder och immunförsvar. 

Källa: 1177 vårdguiden


Influensa
bildkälla: Isabell Höjman


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.