Stockholm

Jay-Z

Jay-Z, Shawn Corey Carter, är en amerikansk hiphopartist och nuvarande VD för skivbolagen Def Jam och Roc-A-Fella Records. Han är en av det sena 1900- och tidiga 2000-talets mest inflytelserika och framgångsrika rappare och musikproducent.


Han föddes 4 december år 1969 i Brooklyn, New York och växte upp i området Marcy Housing projects. Hans mor, bror och två systrar blev lämnade av pappan Adnes Reeves när Jay-Z var tolv år. Han var ofta ute på gatorna och skapade sig namnet Jay-Z eftersom hans sågs som ‘’Jazzy’’, ett slang för stilfull och modern.


Han startade sin karriär på slutet av 1980-talet. För att ha råd med inspelningarna till sina låtar sålde han knark, vilket han slutade med år 1992. Händelser under hans uppväxt har han skildrat i sina musiktexter. År 1995 fick han en storhit med låten ‘’In My Lifetime”. Han valde att starta egen skivetikett 1996 tillsammans med Damon Dash och Karem “Biggs” Burke, då han inte ville ha kontrakt med något större bolag.


Jay-Z är även delägare i NBA-laget Brooklyn Nets och äger klädesmärket Rocawear.


Sedan 4 april 2008 är han gift med artisten Beyoncé Knowles-Carter som han har tre barn med, Blue Ivy Carter som föddes 2012 och två tvillingar juni 2017.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.