Det är väldigt viktigt att vi firar pride.
1 av 4
Pride drar nu igång. - Foto: TT
Det är viktigt att alla människor får komma fram oavsett kön, etnicitet etc.
2 av 4
Festivalen hålls runtom i världen och vill att människor ska känna sig stolta över vilka dem är. - Foto: TT
HBTQ firas i hela världen under sommaren.
3 av 4
Det är fortfarande inte fullt accepterat att vara homosexuell. - Foto: TT
HBTQ är viktigt för alla människor. Nu firas det i hela Sverige.
4 av 4
Prideflaggan (regnbågsflaggan) är en symbol i HBTQ-rörelsen som står för stolthet och mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner, respekt för medmänniskor och tolerans. - Foto: TT

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.


Priderörelsen kommer från engelskans gay pride och översätts till ungefär homosexuell stolthet. Pride-festivalerna som uppkommit från rörelsen vill lyfta upp mångfalden i människors sexuella läggningar och identiteter till något positivt som alla ska kunna känna sig stolta över. De riktar sig till HBTQ-personer (homo, bi, trans, queer). 

Men det finns de som fortfarande blir obekväma med att "tvingas" se på en massa människor som skyltar med sin homosexualitet eller könsidentitet i ett land som Sverige även om vi i viss mån har kommit en bit vad det gäller jämställdhet. 

Om du anser att det inte är bra med Pride-festivalerna så är här några anledningar till varför du borde ändra uppfattning.

1. HBTQ-personer kan inte gifta sig

Samkönade, enkönade, homo- och könsneutrala äktenskap är bara tillåtna i 23 länder runt om i världen. Bor man inte i något av dessa så kan man glömma altaret.

2. HBTQ-personer utsätts ofta för grov diskriminering

Det är fortfarande vanligt med diskriminering, våld och trakasserier mot människor på grund av att de har en sexuell läggning och könsidentitet som avviker från det "normala". Bara 37 procent av alla länder i världen förbjuder diskriminering av HBTQ-personer. 

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar dessutom att transpersoner är en av de grupper människor som diskrimineras mest på den svenska arbetsmarknaden. 

3. HBTQ-personer är överrepresenterad i självmordsstatistiken

HBTQ-personer i Sverige har betydligt sämre psykisk hälsa jämfört med hetropersoner. Självmordsförsök är även dubbelt så vanligt bland HBTQ-personer till skillnad från hetropersoner, visar studier från Folkhälsomyndigheten. 

Alla människor är lika värda. Bildkälla: TT

4. Rätten till att skaffa barn togs ifrån dig

Förut tvingades personer som ville korrigera sitt kön att sterilisera sig, ett krav som togs bort i Sverige så sent som 2013. Alla de personer som korrigerat sitt kön innan dess har alltså inte längre möjligheten att få barn. 

5. I vissa länder kan du hamna i fängelse

I Indien och Egypten kan du få fängelsestraff för att vara homosexuell. I Ryssland finns det lagar mot "spridning av homosexuell propaganda" som även det kan innebära fängelsestraff. I Ryssland så saknas även lagstiftning kring förföljelse mot HBTQ-personer. 

6. Du kan bli avrättad

I en sammanställning som Washington Post gjort finns det tio länder där homosexualitet kan innebära döden för personen. Det är i länderna Yemen, Iran, Irak, Saudiarabien, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Somalia, Sudan och Förenade Arabemiraten. Här kan du dömas till döden om du är är homosexuell. 

Tycker du fortfarande att det är onödigt att vifta med Pride-flaggan? Nej antagligen inte så gå ut på gatorna och fira Pride tillsammans med alla andra!  

Se också klippet på mannen som ger en hatpräst svar på tal

Läs också om i vilka länder du kan dödas i för att du är homosexuell

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ser du fram emot Pride?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

27 Jul 2018, 10:18

Artisten Patrik Jean: "Allt jag gör behöver inte vara politiskt"

27 Jul 2018, 08:00
Artisten och låtskrivaren Patrik Jean kom ut som 23-åring, efter ett långt förhållande med en tjej. Vi pratar om hur det var, och om det är viktigt för honom att göra ett statement när han skriver låtar om kärlek.

Vad står egentligen färgerna för i prideflaggan? Här har du svaret!

26 Jul 2018, 09:30
Pridefestivalen står runt hörnet och snart kommer gatorna i Stockholm att prydas av olika fantastiska färger. Färger som vajar i vinden i form av prideflaggan. Men vad betyder egentligen alla färgerna på den färgsprakande flaggan?

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

25 Jul 2018, 09:17
Vi har pratat med journalisten Simon Lundberg om hur det är växa upp och inte känna att man passar in – och om hur toleranta vi egentligen är i Sverige.

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

24 Jul 2018, 14:35
På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

24 Jul 2018, 09:43
Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.