Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

- 24/07/2018, 09:43 -

Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.

Priderörelsen kommer från engelskans gay pride och översätts till ungefär homosexuell stolthet. Pride-festivalerna som uppkommit från rörelsen vill lyfta upp mångfalden i människors sexuella läggningar och identiteter till något positivt som alla ska kunna känna sig stolta över. De riktar sig till HBTQ-personer (homo, bi, trans, queer). 

Men det finns de som fortfarande blir obekväma med att "tvingas" se på en massa människor som skyltar med sin homosexualitet eller könsidentitet i ett land som Sverige även om vi i viss mån har kommit en bit vad det gäller jämställdhet. 

Om du anser att det inte är bra med Pride-festivalerna så är här några anledningar till varför du borde ändra uppfattning.

1. HBTQ-personer kan inte gifta sig

Samkönade, enkönade, homo- och könsneutrala äktenskap är bara tillåtna i 23 länder runt om i världen. Bor man inte i något av dessa så kan man glömma altaret.

2. HBTQ-personer utsätts ofta för grov diskriminering

Det är fortfarande vanligt med diskriminering, våld och trakasserier mot människor på grund av att de har en sexuell läggning och könsidentitet som avviker från det "normala". Bara 37 procent av alla länder i världen förbjuder diskriminering av HBTQ-personer. 

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar dessutom att transpersoner är en av de grupper människor som diskrimineras mest på den svenska arbetsmarknaden. 

3. HBTQ-personer är överrepresenterad i självmordsstatistiken

HBTQ-personer i Sverige har betydligt sämre psykisk hälsa jämfört med hetropersoner. Självmordsförsök är även dubbelt så vanligt bland HBTQ-personer till skillnad från hetropersoner, visar studier från Folkhälsomyndigheten. 

En person som håller uppe ett plakat för att supporta Pride.

Alla människor är lika värda. Bildkälla: TT

4. Rätten till att skaffa barn togs ifrån dig

Förut tvingades personer som ville korrigera sitt kön att sterilisera sig, ett krav som togs bort i Sverige så sent som 2013. Alla de personer som korrigerat sitt kön innan dess har alltså inte längre möjligheten att få barn. 

5. I vissa länder kan du hamna i fängelse

I Indien och Egypten kan du få fängelsestraff för att vara homosexuell. I Ryssland finns det lagar mot "spridning av homosexuell propaganda" som även det kan innebära fängelsestraff. I Ryssland så saknas även lagstiftning kring förföljelse mot HBTQ-personer. 

6. Du kan bli avrättad

I en sammanställning som Washington Post gjort finns det tio länder där homosexualitet kan innebära döden för personen. Det är i länderna Yemen, Iran, Irak, Saudiarabien, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Somalia, Sudan och Förenade Arabemiraten. Här kan du dömas till döden om du är är homosexuell. 

Tycker du fortfarande att det är onödigt att vifta med Pride-flaggan? Nej antagligen inte så gå ut på gatorna och fira Pride tillsammans med alla andra!  

Se också klippet på mannen som ger en hatpräst svar på tal

Läs också om i vilka länder du kan dödas i för att du är homosexuell

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ser du fram emot Pride?