Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Levi’s®

Artisten Patrik Jean: "Allt jag gör behöver inte vara politiskt"

- 27/07/2018, 08:00 -

Artisten och låtskrivaren Patrik Jean kom ut som 23-åring, efter ett långt förhållande med en tjej. Vi pratar om hur det var, och om det är viktigt för honom att göra ett statement när han skriver låtar om kärlek.

Patrik Jean är låtskrivaren och artisten som nyligen släppt sin första EP. Han berättar att drömmen från början alltid varit att bli artist, men någonstans på vägen insåg han att det även var en häftig grej att höra någon annan tolka hans låtar. 

Nu har alltså den första EP:n där han sjunger själv släppts, den heter L is for och temat i låtarna är kärlek.

Blir det mer personligt att skriva och sjunga sina låtar själv, än att skriva för andra?

– Omedvetet blir nog allt jag skriver personligt, men det material jag behåller själv har nog en extra djup mening för mig. Skriver jag till andra försöker jag gräva djupt i dem istället. 

Som HBTQ-person, tänker du mycket på att inte skriva heteronormativt?

– Jag känner inte att jag måste göra ett statement i varje låt, jag tror att det blir ett statement i och med att jag normaliserar det. Känner jag att jag vill slänga in ”guy” eller ”him” i en text gör jag det och det är inget jag skulle hålla mig borta från. Men allt jag gör behöver inte vara politiskt. Jag skriver om kärlek.

Innan Patrik kom ut som 23-åring hade han ett långt förhållande med en tjej, och att börja dejta killar var inget som skedde över en natt.

– Jag började träffa killar när jag var kanske 25. Från det att jag hade bestämt mig för att testa att vara med en kille om tillfället kom, till att faktiskt göra det tog ett tag. Jag var nog rädd, jag vet inte varför egentligen, för det är ju inget att vara rädd för.

Patrik Jean
Jackan och t-shirten kommer från Levi's Pridekollektion. Intäkterna från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation.

Hade du alltid vetat att du var intresserad av killar?

– Det tog mig ganska lång tid att fatta det. Det har nog legat i bakhuvudet, men jag har varit expert sedan jag var liten på att trycka bort sådana tankar. Jag vågade nog inte inse det.

Att han började dejta killar var inget han berättade för vänner och familj på en gång, utan det fick ta sin tid. 

– Jag behövde nog acceptera det själv först. Allt var väldigt mycket i hemlighet i början, tyvärr. Sedan hade jag plötsligt pojkvän innan jag ens hade kommit ut.

När han sedan väl berättade togs det emot väldigt bra av alla omkring honom. Patrik förklarar hur han nästan kände sig löjlig efteråt, när det visade sig att han själv var den som hade haft svårast att acceptera.

Han berättar också att han försöker att ta de där små vardagskamperna med folk som inte är lika förstående. När det är någon som säger något som inte är helt okej, till exempel.

– Jag tror inte att det är riktat mot mig, men ibland hör man folk i förbifarten säga konstiga saker. 

Har du något råd till unga som kämpar med samma saker som du gjort?

– Det låter kanske som en klyscha, men det är viktigt att veta att man inte är ensam. Det finns så många som har varit igenom samma sak och så många som man kan söka stöd hos. 

Just det hänger ihop med vad Pride betyder för Patrik. Gemenskap och ett forum där man kan träffa nya människor.

– Pride hjälpte mig jättemycket att komma ut. Det är en plats där man kan känna sig trygg. Och sedan är det ju så att det fortfarande behövs en manifestation där folk bara visar att ”vi är de vi är”.

Patrik Jean
För Patrik är t-shirtens tryck ett statement: "För många i communityn är det ett statement i sig att bara vara här".

Du har en t-shirt på dig med trycket ”I Am Here”. Vad betyder det för dig?

– Det kan tolkas på flera sätt. Det är lite en referens till det gamla slagordet ”we’re here, we’re queer, get used to it”. Jag var inte säker på att jag någonsin skulle komma till en punkt där jag var ärlig mot mig själv, och då är det också en påminnelse om att ”shit, jag har tagit mig hit”. Och det är tack vare att så många människor har banat väg som jag kan vara här och vara öppen utan att riskera livet.

För femte året i rad släpper Levi’s® en Pridekollektion för att hylla kärlek, acceptans, mångfald och inkluderande. 

100 procent av intäkterna från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation. Här kan du se och köpa hela kollektionen. 

Den finns även att köpa i pop-up Pride-butiken i Levi’s® Studio, Slöjdgatan 9 i Stockholm fram till 10 augusti. Där kan du trycka din egen I AM t-shirt i Levi’s® Print Bar.

Levi's Pride

Om Levi’s®: Vårt engagemang för HBTQ-rörelsen går tillbaka till 80-talet, då vi hjälpte till att öppna den första AIDS-kliniken (på San Francisco General) och fortsätter idag med vårt stöd till organisationer som står upp för jämlikhet.