Saga Becker: "Det finns en vardaglig transfobi"

Saga Becker är skådespelerska och transaktivist. Vi har pratat med henne om fördomarna hon möter, om Pride och om varför det är så viktigt att inte ta sina rättigheter för givna.


2014 är året då Saga Becker blir känd för den svenska allmänheten. Hennes debutroll, porträttet av transkvinnan Sebastian/Ellie i filmen Nånting måste gå sönder, ger henne en Guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Det är första gången en transperson vinner en Guldbagge och för Saga betyder vinsten inte bara ett erkännande som skådespelerska.

– Det har betytt jättemycket för mig personligen, men är också en milstolpe i transkampen i Sverige. Det har lett till att jag har fått göra mer grejer och fått prata om mina hjärtefrågor i fler sammanhang och för en bredare publik. 

Som skådis och transperson, är du någonsin rädd att hamna i ett fack där du bara får spela sådana roller?

– Jag är nog inte rädd, eftersom jag är regissör och filmskapare också. Just skådespeleriet är inte det viktigaste för mig. Blir det inte det, blir det något annat. Jag bryr mig inte så mycket. Men självklart är det tråkigt om jag ska bli begränsad när andra inte blir det.

T-shirten kommer från Levi's Pridekollektion. Alla intäkter från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation.

Den psykiska ohälsan bland transpersoner är stor; varannan ung transperson har övervägt självmord, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Saga är inget undantag och hon har till exempel i sitt sommarprat 2015 berättat om trakasserier i skolan och självskadebeteende.

Hon kom ut när hon var runt 20 år och då hade hon flyttat till Malmö från den lilla orten Eringsboda där hon växte upp.

Hur var det att komma ut?

– För mig var det skönt, dels för att jag kunde vara sann mot mig själv och dels för att jag kunde vara sann mot min omgivning. Jag har haft bra stöd från min familj och det har betytt allt.

Hon försöker att inte ta åt sig när människor inte förstår.

– Människor kan uttrycka sig klumpigt och inte tänka efter, men jag utgår inte från att de menar illa. Det vore dumt av mig att förutsätta att alla kan alla begrepp. Det hade blivit som ett klassförakt från min sida – alla har inte gått på högskola och läst genusvetenskap liksom. Sedan finns det såklart elaka människor också – det finns en vardaglig transfobi.

Vilka är de vanligaste fördomarna transpersoner möter? 

– Det handlar mycket om avhumanisering och sexualisering av transpersoner. Det är väldigt farligt att bli sedd som ett objekt.

Hon ger exempel på att transpersoner ofta porträtteras i film och tv som skämt, män i klänning, knarkare och mördade prostituerade i polisserier. Men hon menar också att det håller på att bli bättre. 

– Det kanske inte är en stor grej för en tv-serie att ha med en transperson, men för ett community som för första gången får en förebild betyder det så himla mycket.

Sagas råd till unga transpersoner är att våga prova sig fram, vara lite ego och göra det som känns bäst för en själv.

Just nu är Saga aktuell med en radioteater som kommer till hösten, hon skriver på en monolog och på sin första roman. Dessutom ska hon vara konferencier på Europride i Stockholm och förklarar att hon är lite nervös inför uppdraget.

Pride betyder oerhört mycket för henne. Hon tycker att det är viktigt att hylla dem som har gått före.

– Den första Prideparaden var en riot (protest, upplopp, reds. anm). Vi hade inte haft våra rättigheter idag om inte några kämpade och satte livet till. Och bara för att vi har rättigheter idag betyder det inte att vi har dem imorgon. Pride handlar också om att fyllas med energi för att kämpa vidare.

Hon bär en tröja med trycket "I Am Trans", från Levi’s® Pridekollektion. 

Varför valde du just den här tröjan?

– För det första tycker jag det är fantastiskt fint med transflaggans färger; rosa, blått och vitt. Det handlar också om representation och att jag är stolt över den jag är. 

För femte året i rad släpper Levi’s® en Pridekollektion för att hylla kärlek, acceptans, mångfald och inkluderande. 100 procent av intäkterna från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation. Här kan du se och köpa hela kollektionen. 

Den finns även att köpa i pop-up Pride-butiken i Levi’s® Studio, Slöjdgatan 9 i Stockholm fram till 10 augusti. Där kan du trycka din egen I AM t-shirt i Levi’s® Print Bar.

Om Levi’s®: Vårt engagemang för HBTQ-rörelsen går tillbaka till 80-talet, då vi hjälpte till att öppna den första AIDS-kliniken (på San Francisco General) och fortsätter idag med vårt stöd till organisationer som står upp för jämlikhet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!