Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Levi’s®

Poddprofilen Thobias Thorwid: "Bara att hålla handen är ett statement"

- 20/07/2018, 15:14 -

Vi har träffat Thobias Thorwid, som driver Sveriges största HBTQ-podcast, och bland annat pratat om uppväxten i en religiös familj och om varför Pride är så mycket mer än fest, glitter och glamour.

Det är över 30 grader varmt i Stockholm, så varmt att luften dallrar. Thobias anländer till studion i shorts och tunt linne och sveper ett glas vatten innan han byter om inför fotograferingen. Han pratar högt och skrattar mycket och man förstår direkt att hans smittande energi gör sig bra i både radio och teve. 

Vid 26 års ålder har han redan hunnit med en hel del i underhållningsbranschen; jobb som reporter, programledare i teve och radio och en säsong av Paradise Hotel. 

Sedan 2017 driver han podcasten Regnbågsliv, Sveriges största HBTQ-podcast, tillsammans med poddkollegan och expojkvännen Anton Johansson. När podden startade var de fortfarande tillsammans.

– Avsnittet där vi berättade att vi gjort slut är fortfarande det mest lyssnade någonsin. Men att podda med sitt ex fungerar jättebra, vi har kommit fram till att vi fungerar bättre som kollegor än som par. Podden är som vårt kärleksbarn, berättar Thobias.

I podden intervjuar de HBTQ-personer; både kända profiler och okända människor som har intressanta historier att berätta.

Thobias Thorwid i Levi’s® Pride
Levi’s® Pride-kollektion kan du kolla in här. 100 procent av intäkterna från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation.

Varför är er podd viktig?

– Vi når ut till de som upplever att de inte har någon röst och inte känner att de har någon att relatera till. Ofta ute i småstäderna, ute på landet. Den vanligaste frågan vi får från unga lyssnare är "hur ska jag göra för att komma ut?".

Hur var din egen uppväxt?

– Omgivningen var väldigt accepterande, både kompisar, kompisars föräldrar och skolan. Det var på hemmaplan som det var jobbigt, eftersom den närmaste familjen är religiös. Mamma är med i pingstyrkan. Jag var 19 när jag kom ut och då blev det lite turbulent och jag var borta en del hemifrån. 

– Vid ett tillfälle var det någon som frågade mamma om hon kände mig, eftersom vi har samma efternamn. Då kallade hon mig för en avlägsen släkting.

Det kan inte ha varit kul att höra.

– Nej, det får hon äta upp än idag. Men vi har en bättre relation nu.

Thobias berättar om en händelse när han och en före detta pojkvän mellanlandade i Qatar under en resa. Flyget var försenat och när de tog in på hotell nekades de att sova i samma rum.

– Jag smög över till min killes rum senare och då ringde de upp till hans rum och sa "Thobias svarar inte i telefonen, vet du var han är?" Det var riktigt obehagligt. Där kände vi oss inte välkomna.

Han poängterar att även om vi har kommit längre i Sverige har vi fortfarande en lång väg kvar.

– Vi får inte nöja oss. Bara att hålla handen är ett statement. Det måste synas mer; normaliseras och avdramatiseras.

Thobias Thorwid i Levi’s® Pride
För Thobias handlar Pride mycket om att manifestera kärleken för alla de som inte kan.

Vad betyder Pride för dig?

– För mig handlar det om att vi ska manifestera kärleken för de som inte själva har möjlighet. Folk frågar varför vi behöver paraden, tycker att den är i vägen och för oväsen. Men vi måste föra oväsen för de som inte kan.

För fotograferingen har Thobias valt en tröja med trycket ”I Am Proud”, från Levi’s® Pridekollektion

– För mig är det den röda tråden som går genom allt, att jag är så jäkla stolt. Stolt över att få vara med och stolt över att få göra skillnad. Trycket utstrålar allt det jag vill utstråla själv.

Vem är drömgästen i podden?

– Statsministern! Eller Jimmie Åkesson. Honom skulle jag gärna ställa mot väggen. 

För femte året i rad släpper Levi’s® en Pridekollektion för att hylla kärlek, acceptans, mångfald och inkluderande. 100 procent av intäkterna från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation. Här kan du se och köpa hela kollektionen. 

Den finns även att köpa i pop-up Pride-butiken i Levi’s® Studio, Slöjdgatan 9 i Stockholm fram till 10 augusti. Där kan du trycka din egen I AM t-shirt i Levi’s® Print Bar.

Om Levi’s®: Vårt engagemang för HBTQ-rörelsen går tillbaka till 80-talet, då vi hjälpte till att öppna den första AIDS-kliniken (på San Francisco General) och fortsätter idag med vårt stöd till organisationer som står upp för jämlikhet.