Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

Vi har pratat med journalisten Simon Lundberg om hur det är växa upp och inte känna att man passar in – och om hur toleranta vi egentligen är i Sverige.


Hedemora är en liten ort i södra Dalarna, med strax över 7 000 invånare. Här växte Simon Lundberg upp, och som ung gaykille kände han inte riktigt att han passade in.

– Man skulle vara macho och gilla att spela hockey. Jag gillade att spela teater, sjunga och skriva. Det var definitivt en typisk småstad. Jag tror att HBTQ-personer som växer upp i småstäder ofta har det lite tuffare. Jag hade vänner som blev misshandlade på gatan för att de var öppet gay. 

I sitt jobb som journalist tycker han att det är viktigt att lyfta HBTQ-frågor – framförallt för att HBTQ-personer vanligtvis är underrepresenterade. Det var något han själv upplevde som ung.

– Jag hade väldigt få personer jag kunde identifiera mig med och jag tror att det gjorde att jag länge skämdes över vem jag var. Därför känns det viktigt att nå ut till unga nu.

I pop-up Pride-butiken i Levi’s® Studio, Slöjdgatan 9 i Stockholm kan du trycka din egen I AM t-shirt. Hela Levi's Pridekollektion kan du hitta här.

Responsen han får på det han skriver är blandad; en del meddelanden i stil med ”varför ska bögar ha så mycket uppmärksamhet” men också mycket kärlek. 

– Det finaste var en ung kille, kanske 14-15 år, som skrev att jag hade öppnat hans ögon och fått honom att våga komma ut. Sådant kan man leva länge på. 

Hur gammal var du själv när du kom ut?

– Jag var 15.

Det är ganska ungt.

– Ja, det är tidigt. Men jag har vetat sedan jag var jätteliten att jag inte är straight, så jag hade många år på mig att tänka innan jag väl kom ut. Då hade jag dessutom skaffat en pojkvän. 

Föräldrarna tog det bra och oron handlade snarare om hur han skulle bemötas av andra. 

– Min mamma är väldigt orolig som person, så hon levde ganska länge med den rädslan. 

Hur reagerade kompisarna i skolan?

– Jag berättade för mina närmaste vänner och det var inga konstigheter. Men jag var inte superöppen i skolan. Det är ju så i den åldern att man pratar och viskar rätt mycket om varandra. I gymnasiet blev det mer öppet och då sket jag i vad alla andra sa.

Är vi i Sverige lika öppna och accepterande som vi vill tro?

– Jag upplever att vi har kommit en lång väg jämfört med andra länder, men vi har också mycket kvar. Jag tror till exempel att vi i skolorna måste lära oss mer om vad det innebär att vara HBTQ. 

– Att evenemang som Pride engagerar folk även utanför HBTQ-rörelsen tycker jag är fint och det visar att vi har många som stöttar oss. Men jag tror att det runtom i landet finns en hel del fördomar som lever kvar  –speciellt i mindre orter, som sagt.

Simon förklarar att för honom är Pride en möjlighet att visa hur stolt han är över sig själv och sin resa. Det är också en möjlighet att visa på solidariteten inom HBTQ-rörelsen.  

– Pride är lika delar politik och folkfest. Det är viktigt att visa att vi är solidariska med personer som lever i länder där homosexualitet är olagligt, till exempel.

– Uttrycket queer insinuerar att jag bryter mot normer – jag behöver inte identifiera mig med det som anses vara "normalt", säger Simon.

Varför har du valt trycket ”I Am Queer” till din t-shirt?

– Jag gillar uttrycket queer, det säger i princip ”fuck normer”. Det var ett skällsord väldigt länge, men det har tagits tillbaka och varit med och format en hel rörelse.

Jag frågar vad han skulle ge för råd till unga som kämpar med samma saker som han gjort. Han blir tyst och funderar.

– Jag försöker tänka på vad jag hade sagt om jag träffade mig själv som 15-åring. Det finns ett uttryck som används mycket i USA – it gets better. Och det blir det. Försök söka dig till folk, gå till RFSL Ungdom, sök information på internet. Och fuck vad alla andra tycker. 


För femte året i rad släpper Levi’s® en Pridekollektion för att hylla kärlek, acceptans, mångfald och inkluderande. 

Alla intäkter från kollektionen doneras till Harvey Milk Foundation och Stonewall Community Foundation. Här kan du köpa hela kollektionen. 

Du hittar den även i pop-up Pride-butiken i Levi’s® Studio, Slöjdgatan 9 i Stockholm fram till 10 augusti. Där kan du trycka din egen I AM t-shirt i Levi’s® Print Bar.

Om Levi’s®: Vårt engagemang för HBTQ-rörelsen går tillbaka till 80-talet, då vi hjälpte till att öppna den första AIDS-kliniken (på San Francisco General) och fortsätter idag med vårt stöd till organisationer som står upp för jämlikhet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!