Julen står för dörren och december är här. En mysig aktivitet som många gör kring jul är att julbaka, både julgodis, kakor och lussekatter.
Enligt konditorn Oscar Målevik så är det noga med valet av saffran när man bakar just lussekatter. Det är nämligen skillnad på saffran och saffran och det finns en sort man verkligen inte vill köpa.
Saffranet du aldrig ska baka med
Vill man ha smakrika gyllengula lussekatter menar Målevik att man ska välja saffranstrån, speciellt om man är en hemmabagare. Strån gör nämligen en enorm skillnad för bullarna, jämfört med mald saffran.
– För det första, köp inte mald saffran utan stråsaffran. Lägg sedan saffranet i sprit i god tid innan du börjar baka för att dra ur det mesta av smaken. Vodka, konjak eller calvados fungerar bra. Vill du inte använda alkohol – koka in saffran i en sockerlag, det går också fint, säger han till Allt om mat.

Då förstör russinen dina lussekatter
Upplever du ofta att dina lussekatter blir torra? Det kan bero på flera saker enligt Målevik. En bov kan bland annat vara torra russin.
– Lussekatter är generellt bland det tråkigaste som finns i brödväg, tycker jag. De saknar fyllning, och har du torra russin i degen suger de åt sig av degvätskan vilket gör brödet torrare. Mitt tips är att baka ut degen i en annan form, till exempel saffransbullar, och ”gojsa” till dem med en god fyllning. Det behövs inte mer än smör och vaniljsocker och kanske lite mandelmassa för att få ett godare, saftigare och mer hållbart resultat. Vill du ha russin i – lägg dem i vatten ett dygn innan så drar de inte fukten ur degen, tvärtom hjälper de bröden att hålla sig saftiga, säger han till Allt om mat.

Så får du saftiga lussekatter
Ett ytterligare knep för att få saftigare bullar är att inte stressa och låta degen jäsa klart och jäsa i omgångar. Bara15 minuters extra jäsning kan nämligen göra stor skillnad för slutresultatet.
Har man haft lussekatterna framme lite länge så de börjat bli torra och tråkiga finns det ett knep som snabbt gör dem luftiga igen.
– Ja, man kan mikra dem snabbt. Men de är bara goda om de äts direkt då, säger Oscar Målevik till Allt om mat.




