Snart är det dags att rösta i EU-valet.
1 av 2
Snart är det dags att rösta i EU-valet. - Foto: Faksimil / TT bild
I Europaparlamentet har Sverige 20 mandat.
2 av 2
I Europaparlamentet har Sverige 20 mandat. - Foto: TT bild

EU-valet – så funkar det

Snart är det dags att rösta i Europaparlamentsvalet. Men vad innebär det egentligen? Hur går man tillväga, och hur funkar det? Nyheter24 reder ut.


Rösta

Om du inte har möjlighet att gå till en vallokal på valdagen eller om du helt enkelt vill rösta innan 25:e maj så kan du göra det genom att förtidsrösta. Det finns olika platser där du kan göra det, hitta den närmast dig på val.se.

Om du bor utomlands så kan du antingen rösta via brev eller gå till de svenska ambassader och konsulat som anordnar röstmottagning. 

Den 25:e maj är det återigen dags att rösta i EU-valet. Sverige ska välja in 20 ledamöter som ska representera vårt land i Europaparlamentet nästkommande fem år. 

För att garanteras ledamöter i Bryssel behöver ett parti ha fem procents stöd i valet. Men beroende på mandatfördelningen kan det räcka med cirka fyra procent. De partier med lägre stöd än fyra procent har ingen chans att komma in i parlamentet.

I EU är 28 länder medlemmar och de delar tillsammans på 751 mandat. Antalet mandat ett land får är baserat på landets befolkning. Tyskland är det landet med störst befolkning som är medlem i EU. De har därför 96 ledamöter, medan Estland, Cypern, Luxemburg och Malta har minst invånare och därmed sex ledamöter var. 

Olika partigrupper

Ledamöterna i Europaparlamentet är indelade i olika partigrupper. Gruppindelningen sker enligt liknande åsikter mellan olika ledamöter, och inte landet som de kommer från. Detta innebär att Sveriges representanter inte är indelade i en svensk grupp, utan till exempel en liberal grupp.

I dagsläget finns det åtta partigrupper i EU-parlamentet, men de kan förändras efter årets val. Det krävs nämligen minst 25 ledamöter från sju av medlemsländerna för att bilda en partigrupp. 

De partigrupperna som i dag finns är följande:

GUE/NGL: Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster

- Till den här gruppen hör Vänsterpartiet. 

S&D: Progressiva förbundet av socialdemokrater i EU-parlamentet.

- I denna grupp finns Socialdemokraterna.

De Gröna/EFA: De gröna/Europeiska fria alliansen

Här finns Miljöpartiet och Piratpartiet.

ALDE: Alliansen liberaler och demokrater för Europa

Till den här gruppen hör Folkpartiet och Centerpartiet.

EPP: Europeiska folkpartiet

Här sitter Moderaterna och Kristdemokraterna.

ECR: Europeiska konservativa och reformister

Inga svenska partier finns representerade här. Gruppen består av konservativa utbrytargrupper som är EU-kritiska. 

EFD: Frihet och demokrati i Europa

Inga svenska partier finns i dagsläget representerade här. Gruppen består av högerextrema partier som Lega Nord, UK Independence Party och Dansk Folkeparti. 

Så röstar du

Ledamöterna i EU väljs via så kallat direktval. På varje partis valsedel finns en lista på namn där du som väljare kan kryssa för ett eller skriva dit ett eget namn på den person du vill ska vara ledamot i europaparlamentet.  För att få sina valsedlar utlagda i de olika vallokalerna måste ett parti fått mer än en procent av rösterna de senaste två valen till Europaparlamentet. 

Förutom riksdagspartierna har även Feministiskt initiativ, Junilistan och Piratpartier tryckta valsedlar. 

Mandatfördelningen

Vid klockan 21.00 stänger vallokalerna och därefter räknas rösterna, utifrån de kommer mandatfördelningen att bestämmas. Alla partier som har fått över fem procent är garanterade minst ett mandat. Däremot har de partier som har mellan fyra och fem procent också chansen att få mandat, beroende på hur röstfördelningen ser ut. 

Alla som är röstberättigade ska ha fått hem ett röstkort via post till adressen där du är folkbokförd. Har du inte fått det så måste du kontakta valmyndigheten och beställa ett nytt. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.