De fyra Allians-ledarna – till höger Karl Anders Lindahl. Montage.
Karl Anders Lindahl anser att det är dags för Alliansen att ge upp. - Foto: Henrik Montgomery/TT/Nyheter24

Kom igen "Alliansen", det börjar faktiskt bli lite pinsamt nu

"Man kan inte piska en död häst" skriver Karl Anders Lindahl, som menar att det är dags för Alliansen att ge upp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Alliansen tror på Sverige" sa Ulf Kristersson i talarstolen idag precis innan riksdagen beslöt att fälla Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Och ja, att fälla Löfven är den lätta biten. En ganska stor majoritet av riksdagen vill inte ha en socialdemokratisk statsminister. Men sen då?

Här är grejen:

Åkesson kommer inte att stötta en Allians-regering som Centerpartiet och Liberalerna ingår i men som inte pratar med Sverigedemokraterna. Och C och L kommer inte sitta i en regering som samtalar med SD. Socialdemokraterna vill inte stötta en Allians-regering – och varför skulle de? De rödgröna blev större än Alliansen. 

”Man kan inte piska en död häst”, heter det ju. Men Fredrik Reinfeldts gamla "Allians för Sverige", denna relik från 00-talet ska minsann både piskas, köras i skottkärra och ligga i respirator innan det är dags att kasta in handduken. 

"Alliansen tror på Sverige", säger Kristersson. Men Sverige tror inte på Alliansen. Ingen gör det. 

I slutändan handlar allt det här om att Ulf Kristersson inte vill få sparken. Han måste åtminstone försöka bli statsminister, annars kommer hans partimedlemmar aldrig förlåta honom. Men det kommer inte gå med Alliansen. Det enda som kommer funka är en M+KD-regering som tar passivt stöd av C, L och SD.

Men istället för att göra det smarta, det vill säga förbereda sig på att vara en vass opposition, lever Annie Lööf kvar i drömmen. 

På Instagram lägger hon upp vackra svartvita bilder och beskriver samtal om  ”blocköverskridande samtal om hur Sverige ska styras framåt”. Vilka är då med på dessa samtal om ”blocköverskridande samtal” då?. 

Jo, Allians-ledarna. Bara Allians-ledarna. Det säger verkligen allt. 


Borde det inte vara några fler på ett "blocköverskridande samtal"? (Instagram)


Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

/
/
Borde Alliansen inse att det är slut nu?
Tack för din röst!