Riksdagens kammare och Ulf Kristersson. Kollage.
Ulf Kristersson har högst frånvaro av alla riksdagsledamöter. - Foto: Pontus Lundahl/Hanna Franzén/TT

Ulf Kristersson (m) skolkar mest i riksdagen – av alla

NYHETER24 GRANSKAR: Ingen riksdagsledamot har så mycket frånvaro som Ulf Kristersson. Men Moderaterna menar att partiledaren har haft annat för sig.


Trots att Sverige fortfarande inte har någon ny regering pågår ständigt ett hårt arbete i riksdagen. Men under det viktiga arbetet lyser många av partiledarna med sin frånvaro. 

Det är i riksdagens voteringar som den faktiska makten finns. Här avgörs viktiga frågor om ekonomi och lagändringar – det är i omröstningarna det bestäms hur Sverige ska fungera.

Men Nyheter24 kan nu visa i en unik granskning att många toppolitiker inte dyker upp vid voteringarna. 

Värst av alla riksdagens 349 ledamöter är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson

Har varit upptagen på annat håll

Sen riksdagens öppnande i september har 77 stycken voteringar hållits i kammaren – och ingen har missat så många som Kristersson. M-ledaren har bara dykt upp på nio stycken voteringar, plus de voteringar som gällt talmansposten och statsministeromröstningar.

När Nyheter24 kontaktar Moderaterna menar presstalespersonen att det beror på hur man räknar. 

Vid ett voteringstillfälle har man olika antal omröstningar. Om man missar ett tillfälle missar man samtidigt flera voteringar. Moderaterna menar att om man räknar tillfällen, inte voteringar, har Kristersson varit med på knappt en tredjedel. 

– När han ej har närvarat har det varit tillfällen kopplat till regeringsbildningen, resor i landet eller medverkat vid EPP-kongressen. Detta har sammanfallit med voteringar i kammaren, säger Kristerssons presstalesperson Anna Ståhlgren Nislander till Nyheter24.

Stressad? Ulf Kristersson vid ett av sina få besök i riksdagskammaren (Anders Wiklund/TT)

Kristersson verkar alltså ha annat viktigt för sig när det är dags för omröstning. Men de flesta partiledarna dyker upp när det är dags att trycka på knappen i riksdagen. 

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har bara frånvaro på sju voteringar. Liberalernas Jan Björklund har frånvaro på fem voteringar, och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har närvarat på alla utom tre stycken. 

Åkesson är sällan på plats

En annan som dock skolkar mycket från riksdagen är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. SD-ledaren valde att skippa mer än hälften av riksdagens voteringar, och dök bara upp på 32 stycken under hösten. Bland annat uteblev Åkesson från omröstningen om Löfven som statsminister – något som blev en stor nyhet.

Även Centerpartiets Annie Lööf har uteblivit från många voteringar – 23 stycken sen riksdagens öppnande. 

REGERINGSSTRIDEN: Nu avgörs kampen om statsministerposten – här är allt du behöver veta!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde han vara i riksdagen mer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.