Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej Leif GW Persson , svensk politik är inget "dagis"

- 01/10/2018, 14:23 -
GW Persson och Karl Anders Lindahl. Montage

Karl Anders Lindahl misstänker att konsensus-Sverige knappt klarar av tre veckors regeringsförhandlingar.

Erik Simander/TT/Nyheter24

Kändisar och proffstyckare måste sluta gnälla och inse att regeringsbildningar är svåra och måste ta tid. Det skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Svensk politik är ett dagis, en sandlåda, ett skämt. Ja, vi har hört det förr. 

Just nu håller partiledarna på att lösa den svåra regeringsfrågan för att göra så många som möjligt nöjda, eller kanske så få som möjligt missnöjda. 

Samtidigt sluter väljare, proffstyckare och kändisar upp och skriker ”lös det!”. Nu senast var det kriminologen Leif GW Persson som liknade förhandlingarna med ett ”dagis där alla barn gått i baklås”. 

Varför denna ängslan? Vill vi inte att partiledarna ska ta valresultatet på allvar? Jag vill inte att man bara gör någon halvarslad lösning som ändå kommer falla när budgeten ska röstas igenom.

Att rösterna blev spridda och att tre block får dela ungefär 40, 40, 20 kan absolut tolkas som att väljarna faktiskt inte är överens – att vi i det här landet har ganska vitt skilda åsikter om vart Sverige är på väg och var vi borde vara. Ändå förväntar vi oss att politikerna ska vara överens och bara ”lösa det”. Varför?

Nej, politik är ingen sandlåda. Det är Sveriges mäktigaste män och kvinnor som ska försöka ta reda på hur man ska styra landet. Självklart är det svårt. Det finns ingen snabb magisk lösning. 

Kanske vi är så fruktansvärt konflikträdda och vana vid konsensus-Sverige att vi känner ett visst obehag över det vi ser. Men det har gått tre veckor sen valet, lugna ner er lite för fasen. 

Sluta gnäll och uppskatta att vi har en fungerande demokrati. 

Håller du med Lindahl?