Kommer valsedlarna avgöra valet för Fi?
Kommer valsedlarna avgöra valet för Fi? - Foto: TT bild

Röstkaos hotar Fi inför riksdagsvalet

De skickade en kandidat till Bryssel, men kommer de skicka någon till riksdagshuset? Nu hotas Fi av valsedelkaos på valdagen.


Fi i EU-valet

I EU-valet 2014 fick Feministiskt initiativ 5,3 procent av rösterna och fick därmed skicka en representant till Bryssel.

I EU-valet 2009 fick de 2,22 procent av rösterna. 

SVERIGE. Inför riksdagsvalet får nu sittande riksdagspartier och partier som i de två tidigare valen fått minst en procent av rösterna sina valsedlar utlagda i vallokalerna. Det är valmyndigheten som ansvarar för det och finansiering sker via skatten.

I EU-valet gjorde Feministiskt initiativ rejäla framsteg och fick skicka en kandidat, Soraya Post, till Bryssel. Men i EU-valet fanns deras valsedlar utlagda i alla röstlokaler, vilket inte är fallet i samband riksdagsvalet. 

– Vi kommer inte att få utlagda valsedlar och det är ett stort problem, säger Gudrun Schyman, en av Fi:s talespersoner, till Nyheter24.

"Stort demokratiproblem"

I alla vallokaler kommer det dock finnas blanka röstsedlar där alla röstberättigade kan fylla i namnet på det parti de vill rösta på i fall tryckta sedlar inte finns, men det räcker inte menar Schyman.

– Det måste vara lätt att rösta. Så fort det finns en liten tröskel så börjar folk ifrågasätta och det sprider sig en allmän oro.

– Förra valet hörde flera av sig och sa att de inte hade fått rätt information från valförättare på plats i vallokalerna. De själva hade inte koll, fortsätter hon och menar att det är ett stort demokratiproblem.

Vill modernisera valprocessen

Schyman menar att många andra länder har ett bättre system, där alla registerade och godkända partier får förtryckta valsedlar placerade u vallokalerna. Att vi inte har det så är även det ett problem, menar hon.

Kommer ni försöka ändra reglerna för valsedlar om ni kommer in i riksdagen?

– Självklart! Vi vill modernisera valprocessen, kanske göra den digital, säger hon och fortsätter:

– Med det viktigaste är att alla är valbara på lika villkor, vilket inte är fallet nu. 

Partiet står nu och faller med frivilligas hjälp.

– Vi kan bara vädja om hjälp nu, att folk hjälper oss att lägga ut tryckta valsedlar i de sex tusen vallokaler landet över, säger hon.

På sin hemsida har Fi nu byggt upp ett system där folk kan anmäla sig och hjälpa till med utdelningen av valsedlar. 

.........

LÄS MER: Vem slog sönder Fi:s valstuga? 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bestämt hur du ska rösta?
Tack för din röst!