Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag avskyr när man härmar spanska på ett 'humoristiskt' sätt"

Emilio Prado.

Emilio Prado.

Privat

Maktkamp24 | 28/08/2014 19:25

Hur är det att vara halvsvensk halvmexikan i dagens Sverige? Och vad är man trött på att få höra? Emilio Prado guidar oss #iminoritet

PROFILEN. Emilio Prado, 19, från Uddevalla, ger oss en bild av hur det är att vara halvsvensk halvmexikan.

– När jag gick på dagis, och skulle åka till Mexiko, anordnades det en "Mexiko-fest" där alla barnen fick ha hattar, cowboypistoler och dricka "punsch". När jag besökte Mexiko som barn fick jag där höra att jag var "mest svensk" och hemma i Sverige sågs jag som "mest mexikan".

– Folk har sagt till mig: "Följ din far". De har menat att min pappas kultur måste ha större inflytande i mitt liv än min mammas och att mitt liv bör influeras mer av hans arv till mig som far. Det är en så sjuk sak att säga då båda mina föräldrar är lika viktiga för mig oavsett ursprung.

Vilka problem stöter du på som latinamerikan?

– Jag ser inte "etniskt svensk" ut och har därför fått höra att jag är "född från fel hål". Människor har dömt mig utifrån stereotyper och trott bland annat att tequila är min favoritdryck, att jag är kriminell som mexikaner på film och att jag är katolik. Människor verkar tro att hela Latinamerika är en kultur och ett land dessutom – det känns ungefär som när människor tror att Afrika är ett land med en kultur.

– När jag kom hem från min senaste resa från Mexiko fick jag väldigt dumma frågor. Folk frågade om jag mördat människor, om jag hade korsat gränsen till USA illegalt och om jag hade tagit droger. Jag hade så klart inte gjort något av det men en bekants bror hade tyvärr blivit mördad och den bekante sörjde något otroligt – och att någon ens skulle ställa frågor om mord, ens på skämt, kändes just då jävligt pinsamt och fult.

Tycker du att diskrimineringen är tydlig och synlig?

– Diskrimineringen och fördomarna är oerhört tydliga, jag ser däremot att människor jag möter blir mer och mer toleranta. Jag tror att kampen mot diskrimineringen och fördomarna för oss sakta men säkert framåt, men man måste fortsätta varje dag tills diskrimineringen försvinner!

– Jag har mött hemlösa, alkoholiserade och trasiga människor som frågat om mitt ursprung och som lyst upp när jag berättat om Mexiko för de vet redan historien, kulturen och de stolta berättelserna. En alkoholist som jag spontanpratade med häromveckan var ingenjör och han lärde mig om hur aztekerna (indianfolk i Mexiko) kunde få vatten att flyta uppåt med kanaler.

– De som ställt mig dumma frågor är ungdomar som influeras av USA:s bild av mexikaner som är väldigt stereotyp och nedsättande.

Vad är okej och vad är inte okej att säga om dig eller till dig som latinamerikansk kille?

– Jag älskar när jag får prata med människor om latinamerikanska musikgenrer, maträtter och historia då det är intressanta ämnen. Jag vill dock inte höra något om stereotyperna – att latinamerikaner är "farliga", "lata" och jag avskyr när människor gör narr av språket och försöker härma spanska på ett "humoristiskt" sätt.

Har du några exempel?

– Jag är trött på att höra ”Latinos är bra i sängen”, ”Är du temperamentsfull?”. Som sagt, när de hör att jag är mexikan tror de att jag är som de i filmerna och folk blir förvånade när de inser att jag inte gillar våld, tequila och att jag inte är katolik.

Hur tycker du att partierna kan jobba mot hatbrott och diskriminering?

– I Uddevalla där jag bor jobbar skolorna mycket mot diskriminering och jag tror att skolan är en viktig plats att utbilda barnen mot fördomarna. Ung Vänster här i Uddevalla har varit jätteduktiga på att anordna demonstrationer mot rasism och jag tycker att alla partier kan lära sig av deras sätt att kämpa. Utbildning och kamp tror jag är stegen framåt!

---

LÄS MER OM #IMINORITET:

DEL 1: Marwa Karim: "Folk undrar om jag vill leva ett 'normalt' liv"

DEL 2: Henrik Fannkvist: "Roligt när föräldrar får panik och väser: 'Titta inte på honom'"

DEL 3: Nicolas Näsman: "I bland pratar folk engelska med mig"

DEL 4: Tina Åkerman: "'Lebb' är bland de värsta orden jag vet"

DEL 5: Danial Moeeni: "Queer är en åsikt – det är inte en läggning"

DEL 6: Yrsa Hagström: "Fel av homosexuella att välja att ta 'den bisexuella vägen ut'"

DEL 7: Haris Delic: "Islamofobi är en typ av rasism som finns på alla plan i samhället"

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Dags att lämna plats åt dem i minoritet"