Inga ursäkter till att inte rösta
Gå och rösta, alla röster påverkar - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

7 idiotiska ursäkter till att inte rösta

Nyheter24 krossar sju fega bortförklaringar till att inte rösta i riksdagsvalet den 14 september.


1. "Jag har tappat bort mitt röstkort"

Det går bra att rösta ändå, vissa röstningslokaler erbjuder utskrift av röstkort på plats – men kom ihåg att ta med dig din legitimation. Vet du om redan nu att du tappat ditt röstkort? Då kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten.


2. "Jag har ändå inte möjlighet att påverka" 

Tänk om alla tänkte så? Då finns det ju ingen vits med att ens ha ett val. ALLA RÖSTER RÄKNAS lika mycket.

 


3. "Jag vet inte vad partierna vill" 

Då är det din demokratiska skyldighet att ta reda på det! Det finns tydlig information på respektive partis hemsida. Dessutom finns det MÄNGDER av valkompasser på nätet – ta femton minuter och gör en eller två. 


4. "Jag vet inte var jag ska gå och rösta" 

Jo, det står på röstkortet. Om du väljer att förtidsrösta kan du göra det i vilken röstningslokal som helst – kom bara ihåg att ta med röstkort och legitimation. Har du mist röstkortet? Se punkt ett.


5. "Partiet finns inte med på några röstsedlar" 

Då kan du använda de blanka valsedlarna och själv skriva dit partiets namn – så blir valsedeln en giltig röst på det partiet. Och håller du inte med något parti alls? Rösta blankt! Visa att du ändå BRYR DIG.


6. "Det spelar ändå ingen roll" 

Demokrati betyder folkstyre, det finns länder där folk dör för att få göra sin röst hörd. ATT RÖSTA är en RÄTTIGHET, och en skyldighet.


7. "Jag kommer vara för bakfull för att rösta"

Vaddå bakfull – det är val en gång vart fjärde år! Kom igen nu! Men om du nu ändå är så pass rädd för att inte ta dig ur sängen på HELA DAGEN – förtidsrösta! På så vis slipper du göra det på en helg. 

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bestämt hur du ska rösta?
Tack för din röst!