Här är valvideon som ska få dig att rösta

Förra valet var det över en miljon som inte röstade - det här är videon som ska få dig att gå till valstugan.


Senaste valen i Sverige

Riksdagsvalet 2006:
Av 6 892 009 röstberättigade gick  5650 416 och röstade.

Riksdagsvalet 2010:
Av 7 123 651 
röstberättigade gick 6028682 och röstade. 

I dag släppte Tillsammansskapet, ett antirasistiskt nätverk startad av stiftelsen Expo, en film där skådespelaren Jonas Karlsson medverkar. Syftet är att uppmana människor att rösta. Det är första gången som Expo är med och driver en kampanj på sociala medier berättar Alexander Bengtsson.

– Förra valet var det över en miljon människor som valde att inte rösta. Röstar inte vi som tror på sammanhållning och gemenskap ger vi indirekt bort vår röst till de som inte har samma värderingar – rasister och nazister, säger Alexander Bengtsson, vice vd för Expo, till Nyheter24

Varför släpps filmen nu bara några dagar innan valet, kommer den ens ha effekt?

– Det är inte försent, det är cirka 17 procent som fortfarande inte har bestämt sig, många bestämmer sig sista dagen, säger Bengtsson.

Han berättar även att Tillsammansskapet har jobbat lokalt sedan årsskiftet med att påverka människor till att rösta, det här är den sista dosen av arbetet.

– Flera av mina vänner på Facebook har delat videon. Personer som vanligtvis inte delar politiska länkar eller filmer. Jag tror att den kommer att nå ut till "vanligt" folk, till de som inte prenumererar på alla tidningar och hela tiden följer debatten. 


 

Varför är det viktigt att en sådan här video finns i detta val och inte föregående?

– I dag finns det ett parti som dag ut och dag in sprider rasism och som dessutom har en fet valbudget. Och partier som SvP far runt land och rike och sprider sina åsikter, säger Bengtsson och fortsätter:

– Alla demokratiska medel som man kan tänka sig är viktiga för att göra folk medvetna.

Se valvideon här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!