Lördag 25 Sep
Stockholm

Därför anklagas Moderaterna för "överklassfasoner"

1 av 2
2 av 2

Catharina Elmsäter-Svärd kommenterar nu den kritiserade kampanjen "Stockholmsskatten" där Moderaterna skrivit om att Thailandsresan blir dyrare.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför valet har Moderaterna Stockholm lanserat kampanjen "Stockholmsskatten". På kampanjsajten kan en person testa hur mycket dyrare skatt den får betala – enligt Moderaterna – om de rödgröna vinner valet. 

Kampanjen har mötts av kritik i sociala medier och vissa ifrågasätter vilka Moderaterna vänder sig till. Dels för att den på Twitter puffas för med den här bilden:

"Bild av hur de kommer bli"

Kritiken har handlat om hur många som egentligen har råd att åka till Thailand, dit omkring 350 000 svenskar reser varje år.

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister, förklarar hur de tänkte:

– Egentligen handlar ju det här om jobbskatteavdragen, att man ska få behålla mer av sina egna pengar. Det här är ju en bild av hur det kommer att bli om det bli (om de rödgröna vinner valet reds anm.), och utifrån deras förslag har vi tagit fram det här som ett exempel. Men det är ju ingen absolut sanning, och det med flygskatten är inte den viktigaste delen, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Men jag kan förstå att man från vänsterhåll i sociala medier pratar om överklassfasoner. 

Kan du förstå att det kan vara en nagel i ögat på människor som aldrig haft råd?

– Absolut kan det vara så, men med höjningarna kan det bli så att de aldrig kan åka på sin drömsemester.

"Är intressant ändå"

Den andra delen av kritiken berör själva testet. På frågan "hur ofta flyger du" är det lägsta svarsalternativet en gång per år.

Att människor, som flyger sällan eller kanske aldrig flugit, har synpunkter på svarsalternativen har Elmsäter-Svärd förståelse för, men hon vet inte varför andra svarsalternativ inte valdes. 

– Det har jag ingen aning om. Men om de flyger en gång så ser de hur det blir som ett exempel. Jag tycker att det är intressant ändå. 

Flyger du minst en gång per år?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela