Söndag 20 Jun
Stockholm

Så många nya får rösta i extravalet – och så många beräknas dö

Stefan Löfven utlyser nyval.
1 av 2
Stefan Löfven utlyser nyval. Foto: TT
Så många nya röstare får delta i valet.
2 av 2
Så många nya röstare får delta i valet. Foto: TT-montage

Extravalet planeras till den 22 mars. Tills dess är det en rad personer som hunnit fylla 18 och får rösta, men också personer som gått bort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringskrisen är sedan några dagar ett faktum och extravalet planeras till den 22 mars 2015. Krisen och extravalet har skapat oro och ilska men för personer i 18-årsåldern med sug på röstning kan beslutet ses som en tidig julklapp.

En rad människor som vid valet i september ännu inte hunnit fylla 18 kommer nämligen få möjlighet att rösta nästa år.

Enligt Statistiska centralbyrån rör det sig om 48 101 personer som mellan den 15 september och 22 mars har fyllt eller kommer fylla 18. I Stockholm rör det sig om 3 584 personer, i Göteborg 2 401 och i Malmö 1 346 nya, friska röstare.

Men ingenting gott som inte har något dåligt med sig. Ganska många röstberättigade svenskar kommer av olika själ hinna gå bort innan det återigen är dags att masa sig till vallokalen. 

Enligt statistik från SCB dog det omkring 45 200 personer under samma period i fjol, och ungefär lika många kommer dö i år. Det kommer alltså finnas omkring 3 000 fler röstberättigade svenskar den 22 mars jämfört med valet i september. 

Är 18 en bra åldersgräns för att få rösta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela