Tomas Tobé.
1 av 2
Nu är det slut-tiggt – om Moderaterna får bestämma. - Foto: TT
2 av 2

Moderaterna vill att poliser ska kunna avlägsna tiggare

Moderaterna vill ha hårdare tag mot tiggeriet. Om man vinner valet vill man ha ett nationellt förbud.


Tiggeri ska förbjudas i Sverige. Polis och ordningsvakter ska kunna avlägsna tiggare från offentliga platser. Det tycker Moderaterna som idag presenterade förslag för hur ett förbud faktiskt skulle kunna se ut.

– Det har blivit normaliserande att folk tigger för att försörja sig i Sverige. Vi ser kriminella grupperingar som styr mycket av tiggeriet i Sverige och många människor som utnyttjas genom tiggeri eller prostitution, säger Moderaterna rättspolitiske talesperson Tomas Tobé till Nyheter24.

Enligt färska siffror finns det 4-5 000 ”utsatta EU-medborgare” i Sverige – och tiggeriet har under de senaste åren spridit sig till hela landet. Moderaterna vill nu att tiggeri ska vara straffbart. 

– Den som gör sig skyldig till tiggeri ska göra sig skyldig till brott. Vi vill kriminalisera det systematiska och långvariga tiggeriet, säger Tobé. 

Straffet för den som tigger ska vara böter, men Moderaterna anser också att fängelse kan bli aktuellt för den som systematiskt och upprepat tigger. 

Men ett införa tiggeriförbud är långt ifrån enkelt. När skånska Vellinge ville införa ett lokalt förbud fick man nej av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten – man ansåg att tiggarna inte störde ordningen tillräckligt mycket för att ett förbud skulle vara befogat. 

Rent juridiskt finns också många problem med förbudet. Lagen måste skrivas så att välgörenhetsorganisationer inte träffas av lagen. Men Moderaterna kan redan nu säga att även människor som tigger pengar till natthärbärge på till exempel tunnelbanan skulle drabbas av lagen. 

Men Moderaterna har inga planer på att göra det olagligt att ge pengar eller pantburkar till någon som tigger.

– Vi har inga sådana förslag, nej, säger Tobé till Nyheter24.

Om Moderaterna vinner valet vill man att just den typen av frågor ska utredas innan ett förbud kan träda i kraft. Det kan ta flera år, och det enda partiet i riksdagen som stöttar förslaget är Sverigedemokraterna. 

– Det är en kraftig förändring av gatubilden och något som många upplever som direkt störande, sa Sverigedemoraternas partiledare Jimmie Åkesson i en partiledardebatt redan 2014. 


Tidigare har statsminister Stefan Löfven talat om att tiggeriet "måste bort" – läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.