Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill att poliser ska kunna avlägsna tiggare

- 20/04/2018, 09:39 -

Moderaterna vill ha hårdare tag mot tiggeriet. Om man vinner valet vill man ha ett nationellt förbud.

Tiggeri ska förbjudas i Sverige. Polis och ordningsvakter ska kunna avlägsna tiggare från offentliga platser. Det tycker Moderaterna som idag presenterade förslag för hur ett förbud faktiskt skulle kunna se ut.

– Det har blivit normaliserande att folk tigger för att försörja sig i Sverige. Vi ser kriminella grupperingar som styr mycket av tiggeriet i Sverige och många människor som utnyttjas genom tiggeri eller prostitution, säger Moderaterna rättspolitiske talesperson Tomas Tobé till Nyheter24.

Enligt färska siffror finns det 4-5 000 ”utsatta EU-medborgare” i Sverige – och tiggeriet har under de senaste åren spridit sig till hela landet. Moderaterna vill nu att tiggeri ska vara straffbart. 

– Den som gör sig skyldig till tiggeri ska göra sig skyldig till brott. Vi vill kriminalisera det systematiska och långvariga tiggeriet, säger Tobé. 

Straffet för den som tigger ska vara böter, men Moderaterna anser också att fängelse kan bli aktuellt för den som systematiskt och upprepat tigger. 

Men ett införa tiggeriförbud är långt ifrån enkelt. När skånska Vellinge ville införa ett lokalt förbud fick man nej av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten – man ansåg att tiggarna inte störde ordningen tillräckligt mycket för att ett förbud skulle vara befogat. 

Rent juridiskt finns också många problem med förbudet. Lagen måste skrivas så att välgörenhetsorganisationer inte träffas av lagen. Men Moderaterna kan redan nu säga att även människor som tigger pengar till natthärbärge på till exempel tunnelbanan skulle drabbas av lagen. 

Men Moderaterna har inga planer på att göra det olagligt att ge pengar eller pantburkar till någon som tigger.

– Vi har inga sådana förslag, nej, säger Tobé till Nyheter24.

Om Moderaterna vinner valet vill man att just den typen av frågor ska utredas innan ett förbud kan träda i kraft. Det kan ta flera år, och det enda partiet i riksdagen som stöttar förslaget är Sverigedemokraterna. 

– Det är en kraftig förändring av gatubilden och något som många upplever som direkt störande, sa Sverigedemoraternas partiledare Jimmie Åkesson i en partiledardebatt redan 2014. 


Tidigare har statsminister Stefan Löfven talat om att tiggeriet "måste bort" – läs mer om det här

Tycker du detta är bra?