Fredag 3 Dec
Stockholm

Idag tar sossarna ledigt för att protestera mot sig själva

 Therese Molander och ett första maj-tåg
Nyheter24:s Therese Molander. Foto: TT/Nyheter24

Therese Molander skriver om hur hon också hade protesterat mot sig själv om hon var socialdemokrat.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Valborg är över och idag fylls varenda stad och by med demonstrerande sossar. I 128 år har de demonstrerat mot styre och för arbetarrättigheter. Sen nästan 80 år tillbaka är första maj dessutom en av våra rödaste helgdagar, allt för att fler ska kunna ta sig ut och marschera med fanor och kampsånger på våra gator.

Det hysteriska i hela första maj-cirkusen är att sosseriet protesterar för bättre villkor för arbetarna, samtidigt som det oftast varit de själva som styrt. Man ger helt enkelt befolkningen ledigt och stannar upp hela vår ekonomi en dag om året enbart för att kunna protestera mot sig själva. 

Ett enkelt knep för att få arbetarrörelsen att känna sig hörd istället för att lägga krutet på lagstiftning som ger de efterlängtade bättre rättigheterna.

Efter den här mandatperioden är det dock helt förståeligt att arbetarrörelsen protesterar mot dem som styr. 

De senaste 3,5 åren har Socialdemokraterna visat tydligt att en röst på dem är att köpa grisen i säcken. De har gjort allt de lovade att inte göra – och inget av det de lovade att göra.

De som röstade på S i valet 2014 röstade på bekämpad rasism, 90-dagarsgaranti för unga, en
arbetsförmedling som förmedlar jobb, räddad skola, ökat bostadsbyggande och en human
sjukförsäkring. 

Istället har vi fått se en sprucken bostadsbubbla, ett socialförsäkringssystem i kollaps, och en skola som man absolut inte räddade på 100 dagar.

Samtidigt går arbetsförmedlingen på knäna och vi utvisar regelbundet personer som jobbar i bristyrken och betalar skatt för att de tar ut för lite semester eller andra administrativa missar. 

Den utlovade bekämpningen av rasism har istället blivit en statsdriven kamp för stängda gränser och att svenska jobb ska förbli svenska. Sådant som Sverigedemokraterna hatades för har nu blivit regeringspolitik och basuneras ut i dela-bilder med statsministern på Facebook.

Eller regeringspolitik och regeringspolitik. 

Av vad jag hör inifrån Rosenbad så har Miljöpartiet inte så mycket att säga till om. Och alla minns vi väl hur den utstakade migrationspolitiken fick Åsa Romson att gråta på presskonferensen?

Nej, det är verkligen inte konstigt att arbetarrörelsen protesterar mot sig själva i år. Det hade jag också gjort om jag var socialdemokrat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela