Brottsförebyggande rådet
Brå öppnar nu för att kartlägga kriminellas ursprung. - Foto: TT

Vändningen: Brå vill kartlägga kriminellas ursprung

Myndigheten Brottsförebyggande rådet öppnar nu för att kartlägga kriminellas ursprung. Det skulle i så fall vara första gången sen 2005.


Brottsförebyggande rådet, Brå, har inte gjort en kartläggning över brottslingars ursprungsländer sen 2005. Tidigare har myndigheten menat att undersökningen från 2005 fortfarande räcker bra som underlag. 

Men efter en stor samhällsdebatt och politiskt tryck verkar det som att Brå har ändrat sig. 

Bland annat sa statsminister Stefan Löfven igår att Brå gärna får göra en ny kartläggning om de tycker det känns nödvändigt. 

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa statsministern i Expressen TV igår. 

Sverigedemokraterna har länge tyckt att en kartläggning behövs, och även Moderaterna är positiva. 

– Det är att svika brottsoffren att aktivt utesluta att också titta på utländsk bakgrund hos gärningsmännen, har Moderaternas Tomas Tobé tidigare sagt till SvD

”Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”, skriver Brå i ett uttalande, skriver TT enligt SVT Nyheter. 

I den rapport som togs fram 2005 visade det sig att ungefär 13 procent av de som begick brott i Sverige var födda utomlands. Ytterligare 12 procent hade minst en förälder född i utlandet. 

En svensk stad kommer nu att få böneutrop efter ett beslut av polisen – läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.