Lördag 18 Sep
Stockholm

Vändningen: Brå vill kartlägga kriminellas ursprung

Brottsförebyggande rådet
Brå öppnar nu för att kartlägga kriminellas ursprung. Foto: TT

Myndigheten Brottsförebyggande rådet öppnar nu för att kartlägga kriminellas ursprung. Det skulle i så fall vara första gången sen 2005.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brottsförebyggande rådet, Brå, har inte gjort en kartläggning över brottslingars ursprungsländer sen 2005. Tidigare har myndigheten menat att undersökningen från 2005 fortfarande räcker bra som underlag. 

Men efter en stor samhällsdebatt och politiskt tryck verkar det som att Brå har ändrat sig. 

Bland annat sa statsminister Stefan Löfven igår att Brå gärna får göra en ny kartläggning om de tycker det känns nödvändigt. 

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa statsministern i Expressen TV igår. 

Sverigedemokraterna har länge tyckt att en kartläggning behövs, och även Moderaterna är positiva. 

– Det är att svika brottsoffren att aktivt utesluta att också titta på utländsk bakgrund hos gärningsmännen, har Moderaternas Tomas Tobé tidigare sagt till SvD

”Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”, skriver Brå i ett uttalande, skriver TT enligt SVT Nyheter. 

I den rapport som togs fram 2005 visade det sig att ungefär 13 procent av de som begick brott i Sverige var födda utomlands. Ytterligare 12 procent hade minst en förälder född i utlandet. 

En svensk stad kommer nu att få böneutrop efter ett beslut av polisen – läs mer om det här!

Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela