Fredag 15 Okt
Stockholm

Är det förbjudet att ha skolavslutning i kyrkan?

Skolavslutning
1 av 2
Är det olagligt med skolavslutning i kyrkan?. Foto: TT
2 av 2

Är det verkligen olagligt att ha skolavslutning i kyrkan? Och är det sant att man inte får ha svenska flaggan och sjunga nationalsången längre?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett riktigt säkert tecken på att den svenska sommaren närmar sig är skolavslutningsdebatten. 

Varje år blir det nya varningsrop om att man inte får ha skolavslutning i kyrkan, att nationalsången och svenska flaggan är förbjuden och att allt bara går åt helskotta i Sverige men att det får man ju inte säga i det här j-a landet. 

2018 är inget undantag.

Nyligen har Gunilla Gomér, som står på Sverigedemokraternas riksdagslista inför höstens val, väckt debatt med det här uttalandet:


Men hur ligger det till egentligen? Är det verkligen olagligt att sjunga nationalsången och ha skolavslutning i kyrkan?

Nej. Nej det är det verkligen inte.

Till att börja med måste man komma ihåg är att vi har yttrandefrihet i Sverige. Det är därför inte helt lätt att uppifrån förbjuda vissa sånger i skolan eller någon annanstans. 

Det är upp till den enskilda skolan att bestämma hur skolavslutningen ska se ut. Rektorn avgör om skolavslutningen ska hållas i kyrkan, i gympasalen, ute på gräsmattan eller någon annanstans. 

Det finns alltså ingen lag mot att ha skolavslutning i kyrkan, däremot får det inte förekomma bön, välsignelser eller trosbekännelser unders skolavslutningen. Att sjunga Den blomstertid nu kommer går dock alldeles utmärkt, oavsett om man är i kyrkan eller inte.

All den här informationen finns lättillgänglig på Skolverkets hemsida, även för politiker. 

Men nationalsången då?

Samma sak är det med nationalsången. Det är upp till varje enskild skola om nationalsången ska ingå i skolavslutningen eller inte. En del vill ha den, andra inte. Men det är inte förbjudet. 

Det finns lokala exempel på skolor som valt att helt skippa flaggor och nationalsången på skolavslutningar, men det är ganska ovanligt. 

Ingår till och med i läroplanen

Men, det är inte bara så att det är tillåtet att sjunga nationalsången i skolan. Man måste faktiskt lära sig den. 

Enligt läroplanen för lågstadiet ska eleverna läsa sig "Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition."

Det ingår alltså i läroplanen att man ska lära sig kristna psalmer OCH Sveriges nationalsång. 

Visste du att arga och bittra människor i regel är mer kritiska till invandring? Läs mer om det här!

Tycker du skolavslutningar ska hållas i kyrkan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela