Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet vill förbjuda skolor att göra reklam

- 16/06/2018, 10:18 -

NYHETER24 AVSLÖJAR: Nu vill Gustav Fridolin sätta stopp för reklam från skolor – och utbildningsmnistern räknar med att nya reglerna kommer träda i kraft under nästa mandatperiod.

När det kommer till att locka elever är konkurrensen mellan olika skolor stenhård. Det vet alla som tittat runt på nätet för att söka information om gymnasievalet. 

Exakt hur mycket skolorna lägger på reklam är oklart, men enligt siffror från 2011-2012 handlar det om många miljoner kronor under skolvalstider. Enligt SVT spenderade skolorna åtta miljoner kronor på reklam bara under november och december 2011. 

Men nu vill Miljöpartiet och utbildningsminister Gustav Fridolin ändra på hur skolorna maknardsför sig – och helt förbjuda att skolor gör reklam. Vallöftet kommer presenteras i språkrörets tal i skånska Vittsjö på lördagen. 

– Skolvalet är mycket stressande för många elever och det är svårt att hitta balanserad och rättvis information. Istället möter man en massa reklam på nätet eller i kollektivtrafiken. Därför vill vi förbjuda reklam för skolor, säger Gustav Fridolin till Nyheter24. 

Så det är alltså ett totalförbud mot skolreklam som gäller?

– Ja. Vi kommer utreda vad som uppfattas som reklam. Men det kommer gälla reklam på Facebook, på Youtube, på bussar och i tunnelbanan. 

Fridolin fortsätter:

– Det här är ju verksamhet som finansieras med skattepengar, då kan man också ställa krav på hur verksamheten beter sig. 

Men Miljöpartiet har inte direkt något guldläge inför höstens val. I de flesta opinionsmätningar balanserar MP på fyraprocentsspärren, och det är långt ifrån säkert att partiet kommer att sitta i regering efter valet. Men Fridolin hoppas att nya reglerna kommer börja gälla någon gång innan 2022. 

Ändringen ska komma samtidigt som en gemensam myndighet som ansvarar för ansökningar och antagningar. 

Samtidigt menar Fridolin att skolmässor och besök på skolor inte kommer påverkas.

– Att elever berättar för andra elever hur en skola är, det är något bra. Samma sak med mässor där alla skolor bjuds in och får informera elever på samma förutsättningar. 

Gustav Fridolin och hans kollegor fick nyligen en löneförhöjning – läs mer om det här

Tycker du detta är ett bra förslag?