Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alternativ för Sverige deltog i brandsläckning – möter stark kritik

- 21/07/2018, 22:47 -

Efter att medlemmar i Alternativ för Sverige lade ut bilder på sociala medier där de, enligt dem själva, deltar brandsläckningsarbete i Jämtland har de nu mötts av stor kritik online. Många menar nämligen att det hela bara är på låtsas.

I torsdags lade Alternativ för Sverige ut bilder på sina sociala medier när de deltog i släckningsarbetet av de stora bränderna som härjar i Jämtland. På bilderna syns tre av det politiska partiets medlemmar poserade i skogen.

Bilderna möttes först av positiva kommentarer från anhängare som hyllade männen för deras insatser, med lovord som "hjältar" och "kungar". Men snabbt därefter ändrades tonen i kommentarsfältet. Det var nämligen så att många påpekade att det var flera saker som enligt dem inte riktigt stämde. 

Tre av medlemmarna i Alternativ för Sverige i skogen i Jämtland.
Faksimil: Alternativ för Sveriges Facebooksida

AfS-politikerna anklagades för att bara ha smetat sot i ansiktet och på sina västar. Många av de kommenterande i Facebook-inlägget menade också att politikernas byxor såg nästintill nytvättade ut, attfrisyrerna såg välvårdade ut och att ingen verkade vara särskilt påverkad av brandröken. 

Snart därefter kom rapporterar från frivilliga på plats att ingen av de tre politikerna, William HahneGustav Kasselstrand och Viktor Södermark från Alternativ för Sverige som säger sig deltagit i släckningsarbetet finns med på några typer av anmälningslistor.

Alternativ för Sverige på ett foto taget i skogen.
Två av medlemmarna syns på bilden. Faksimil: Alternativ för Sveriges Facebooksida

I inlägget är de plats-taggade i Pålgård. Men enligt Sveriges Radio var branden i Pålgård redan inringad och brandkåren hade istället placerat ut vattenspridare, för att kunna skicka folk till andra släckningsarbeten. En kommentar löd:

"Det är en brandplats som i princip är färdig och avklarad, vilket syns på att det finns ingen rök överhuvudtaget, så behovet av mer vatten är marginell".

En person från Alternativ för Sverige hjälper till att släcka en brand
Släckning pågår? Bildkälla: Facebook.

Men partiets anhängare fortsätter försvara Alternativ för Sverige. De skriver att det är ett eftersläckningsarbete de deltar i. En kommentar löd: 

"Det kallas "eftersläckning" och det arbetet kan pågå i flera veckor efter att den öppna elden falnat. Du förstår att det brinner även nere i jorden vid den här typen av brand och att den fortsätter brinna även efter att skogen brunnit ner?".

Räddningstjänsten Jämtland skriver man att branden redan är inringad och håller sig inom begränsningslinjer. Skogsbrandssprinklers är också insatta för att frigöra personalresurser till andra bränder. Där har de hjälp av Medelpads räddningstjänst med ledningsstöd på plats.

Kan ha deltagit oanmälda

Trots att det i nuläget inte finns någon information om männen på någon av anmälningslistorna skriver Ragunda kommun att det förekommit att oregistrerade privatpersoner beget sig till brandstationen i Hammarstrand och till släckningsarbetet, vilket skulle kunna vara fallet med de tre partimedlemmarna.  

Kommunen skriver samtidigt att de inte uppmanar privatpersoner att delta i släckningsarbetet utan att anmäla sig då det försvårar deras planering och registrering för personalen vid brandstationen. 

Om man vill delta i släckningsarbetet bör man enligt information från kommunen anmäla sig på anmälningslistorna som finns på samtliga samlingsplatser. 

Nyheter24 har kontaktat Ragunda kommun och frågat om anmälningslistorna, men har i nuläget inte fått tillgång till listorna för vidare granskning.