Fredag 24 Sep
Stockholm

Nu blir bensinpriset ännu högre

Bensinpriset kommer att höjas
Bensinpriset har höjts igen. Foto: Andreas Hillergren/Pontus Lundahl/TT

På måndagen höjdes priset på 95-oktanig bensin med tio öre. Enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet kan dock priserna sjunka något till hösten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu blir det ännu dyrare att köra bil – igen. 

På måndagen höjde bensinmackarna sina priser rejält, och en liter 95-oktanig bensin är nu uppe i hela 16 kronor och 26 öre. 

En liter E85 kostar nu 10,86 kronor litern, och en liter diesel går på 15,86. Det är framför allt den starka internationella efterfrågan som driver upp priserna, menar Ulf Svahn, VD på branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

– Vi har en kraftig efterfrågan på bensin som trycker upp priset, på grund av att folk kör mer, normalt sett gör man det på sommaren, säger Ulf Svahn till Nyheter24. 

"Politiker vill ha högt bensinpris"

Men även svenska politiker och internationell ekonomi påverkar priset. Sist Sverige hade riktigt höga bensinpriser, 2012, var boven i dramat det historiskt höga råoljepriset. Nu är det annat som spelar in. 

– Svenska politiker arbetar aktivt för att vi ska ha så högt bensinpris som möjligt. Men även den svaga kronan spelar stor roll. Så skatten och kronan är de två viktigaste faktorerna, säger Svahn. 

Att bensinpriserna går upp på sommaren är egentligen ingenting konstigt, och enligt Svahn kan priserna sjunka till hösten – och bensinen kan bli upp mot 50 öre billigare till vintern. Men någon enorm förändring kommer det inte bli. 

– Kronan måste stärkas kraftigt för att priset ska gå ner, det kan vi inte se att det kommer göra. Skatterna lär inte heller sjunka, höga bensinpriser är här för att stanna. 

Och ja, det kan faktiskt bli ännu värre. Just nu är läget instabilt i flera starka oljestater. En förvärrad situation i vissa delar av världen skulle kunna göra bensinen ännu dyrare.

– Sanktioner mot Iran kan höja priset på råolja priserna, och det att Venezuela håller på att implodera kan göra det värre åt andra hållet, att priserna går upp mer, men det får vi se hur det utvecklar sig, säger Ulf Svahn.

Tycker du att priset ska sänkas?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela