Annika Strandhäll, Ebba Busch Thor och Johan Forssell
Röstar du för att någon är snygg? - Foto: Stella pictures / Lars Larsson/TT

Forskning avslöjar: Därför får snygga politiker fler röster

Att vara attraktiv kan föra med sig många fördelar. Men kommer utseendet på våra politiker ha inverkan på vårt riksdagsval i höst?


Valet närmar sig och den ständiga frågan cirkulerar i huvudet – vad ska man rösta?

Något som kan spela stor roll för höstens resultat som vi kanske inte riktigt tänkt på är våra politikers utseende. För är man en snygg politiker får man tydligen fler röster, visar ny forskning. 

Det finns andra trevliga fördelar med att vara attraktiv. Det kan till exempel vara lite högre lön, fler vänner men sjukligt nog kan det också innebära mildare straff, skriver Forskning.se.

– Det finns en tydlig koppling mellan utseende och inkomst, säger nationalekonomen Niclas Berggren till Forskning.se.

Det finns alltså en del fördelar med att ha ett behagligt utseende. Bättre betyg, bättre jobb och vara mer populär låter ju inte helt fel.

– Vackra människor tjänar mer och fula människor tjänar mindre, fortsätter Niclas Berggren.

Niclas Berggren och hans kollegor vid Institutet för Näringslivsforskning i Stockholm, är bland de första som  studerat om det faktiskt finns ett samband med framgång inom politik och skönhet. Resultatet säger att det finns ett samband – snygga politiker får fler röster.

Om en politiker är snyggare än sin motståndare så kan den som "se bättre ut" få uppemot 20 procent fler röster menar Niclas Berggren.

– Det är en ganska stor och tydlig effekt, säger han.

Däremot är det så klart viktigt att komma ihåg att man inte behöver vara smart och kompetent bara för att man ser bra ut. 

Snygga är mer sociala

Ett trevligt utseende kommer ofta hand i hand med ett gott självförtroende, vilket kan leda till en större social förmåga. Som politiker kan du då bli mer bekväm i sociala sammanhang och då kanske uppfattas som mer trovärdig i ett tv-framträdande, vilket i sin tur kan leda till fler röster. 

Det var genom en analys där över tiotusen personer fått se ett större antal bilder på finska politiker, som resultatet om att snygghet hade stor betydelse framkom. Personerna som deltog i undersökningen fick bedöma på en femgradig skala hur snygga de tyckte politikerna på bilderna var, skriver Forskning.se.

Analysen visade att ju högre skönhetspoäng politikerna fick ju fler röster hade de också fått bland väljarna, Hur sjukt är inte det?

Nyheter24 har tidigare skrivit om partiledardebatten. Läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du någon politiker är snygg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.