En person från NMR.
NMR kommer att demonstrera i Stockholm samtidigt som Kommunistisk Ungdom - Foto: Adam Ihlse/TT

Beslutet: NMR får demonstrera i Stockholm

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen räknas till extremhögern, därav har det funnits starka motsättningar till demonstrationer från organisationen på flera platser i landet. Nu har dock polisen gett dem tillstånd att marschera i centrala Stockholm.


Nordiska motståndsrörelsen har enligt Dagens Nyheter fått tillstånd att demonstrera och marschera genom centrala Stockholm. Enligt den ansökan som polisen har fått in så kommer det att vara allt ifrån 30 till 3000 deltagare i demonstrationståget.

Det var under måndagseftermiddagen som polisen meddelade att Nordiska motståndsrörelsen hade fått tillstånd att demonstrerar i centrala Stockholm. Enligt tillståndet som Dagens Nyheter har tagit del av så kommer NMR att utgå från Kungsholmstorg på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Och Stockholms polisen har kommenterat beslutet att låta NMR marschera.

– Svensk polis har i grunden en god förmåga att hantera ordning och säkerhet vid allmänna sammankomster. Antalet evenemang denna helg är egentligen inte anmärkningsvärt men omfattningen och hur de sammanfaller i tid och rum kommer att påverka Stockholm. Utifrån kontinuerliga hot- och riskbedömningar anpassar vi åtgärder, bemanning, kompetens och utrustning för att möta varje situation så effektivt som möjligt, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef, enligt DN.

Kommunistisk Ungdom 

Ett av problemen med den dagen som NMR fått tillåtelse att marschera i Stockholm är att även Revolutionär Kommunistisk Ungdom fått tillstånd att marschera samma dag. De kommer dock att utgå från Norra Bantorget och är inte en motaktion mot att NMR får marschera. 

I fjol demonstrerade NMR i centrala Göteborg och då utbröt stora motdemonstrationer vilket ledde till flera gripanden. Men polisen i Stockholm ser inga problem med de att ha två stora demonstrationer samtidigt.

– Vi kommer att vara öppna med våra förväntningar och råd till allmänheten inför den här helgen. Ingen ska behöva bli överraskad av att framkomligheten är begränsad, utan istället kunna välja alternativ så att man kommer fram i tid dit man är på väg. Det gäller oavsett om man ska demonstrera, gå på konsert eller är ute i andra ärenden, säger Carolina Paasikivi till Dagens Nyheter.

Polisen kommer även att ta in förstärkning från flera andra delar av landet för att hantera situationen.

– Precis som vid alla större händelser hjälps vi åt och därför kommer poliser från övriga Sverige för att bistå i arbetet för ordning och säkerhet i Stockholm, säger Carolina Paasikivi till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde NMR få demonstrera i Stockholm?
Tack för din röst!