Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När sitter den första youtubern i riksdagen?

- 29/08/2018, 10:32 -
Den 9 september hålls det val i Sverige

Nyheter24:s Sebastian Lundgren tror att influencers, i allt större utsträckning, kommer att användas som politiska verktyg i framtiden.

Gustav Fridolin @Gustav_fridolin Instagram / Margaux Dietz @margauxdietz Instagram

Nyheter24:s Sebastian Lundgren: "I takt med att influencers blir en starkare röst i samhället så tvekar jag inte en sekund på att de, i allt större utsträckning, kommer att användas som politiska verktyg framöver."

Det är den 29 augusti och valrörelsen är inne i sin slutspurt. Det snackas om familjeveckor, resor i businessclass, spridda lögner på arabiska och medtagna familjer på lyxsemester.

Allt är alltså som sig bör 2018.

Det som däremot väcker en allt större oro och får mitt morgonkaffe att smaka lite mer bittert än vad farfars gamla bryggkaffe gjorde, är tanken på att fler och fler influencers har gett sig in i valrörelsen.

Kan påverka valet

Den 5 juli så släppte P3 Nyheter en väldigt intressant granskning. De hade utgett sig för att vara en PR-byrå och valde därefter att kontakta 50 influencers med förslaget att sprida åsikter (som de inte hade någon aning om vad de var), mot betalning.

Nästan HÄLFTEN av de som svarade visade ett genuint intresse.

Vi snackar alltså om människor med många följare på sina sociala medier, som dagligen påverkar och influerar människor i deras vardag. Kidsen vill se ut som dem, leva ett likadant liv som dem så vad är nästa steg, rösta på samma parti som dem?

När sitter första youtubern i riksdagen?

Ja hur långt bort är det egentligen? I går så publicerade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin en bild när han satt och diskuterade viktiga frågor under en fika med Bianca Ingrosso. Vi kunde även se på Margaux Dietz Instagram hur Moderaternas partiledare Ulf Kristersson avnjöt en middag med henne, Alexandra Bring, Ellen Bergström och många fler profilerade människor.

Varför är detta så oroande då? Jo för att det är ytterligare ett tillfälle då personers status direkt eller indirekt kommer att påverka människors val den 9 september.

För det är så att både Gustav och Ulf är väl medvetna om inverkan som det här har på unga väljare och med lite tur har de nu vunnit över ett par hundra, kanske några tusen röster till ett parti som förstagångsväljaren kanske inte ens vet något om.

I takt med att influencers blir en starkare röst i samhället så tvekar jag inte en sekund på att de, i allt större utsträckning, kommer att användas som politiska verktyg framöver. Frågan är bara vilket riksdagsparti som blir först med att ta in en youtuber i riksdagen?

Tänk er riksdagsvalet 2022 – kan det här då vara lösningen vi får?

"Vi i Alliansen går till val tillsammans, starka och motiverade. Vi kommer att lösa den förfärliga ekonomiska situationen tillsammans och vi har våra bästa namn på jobbet – Ulf Kristersson och Jonna Lundell.

Jan Björklund ska fixa skolan tillsammans med Linn Ahlborg och miljön överlämnar vi till våran superduo Ludwig Kronstrand och Annie Lööf.

Jonna, Linn och Ludwig ska fixa Sverige med oss. Var med på resan du med!"

Det är bra att unga är engagerade politiskt och det är fruktansvärt roligt att veta att unga KÄNDISAR också är det. Mer sånt!

Det är däremot en skrämmande tanke att en Instagram-bild potentiellt kan vara tungan på vågen för en förstagångsväljare i valet utan att väljaren ens vet vad partiet står för.

Sebastian lundgren,
Debattredaktör Nyheter24

Hur ser du på influencers påverkan i valet?