Valbås och och en hemlös
Hemlösa kan ha svårt att rösta - Foto: TT Hanna Franzén / Pixabay

De fattigaste i Sverige kan inte rösta

För att kunna rösta behöver du ett röstkort. Det skickar Valmyndigheten till den senaste kända folkbokföringsadressen. Men hur bär man sig åt som hemlös som inte har en adress?


I Sverige är det minst 33 000 människor som lever i hemlöshet, enligt Socialstyrelsen. Men man uppger att mörkertalet kan vara stort.

Det måste vara möjligt för alla grupper att rösta. Och vi får ju faktiskt inte nöja oss helt förrän alla får komma till tals, eller hur?

Men samhällets mest utsatta då? Det är de som oftast känner av samhällsförändringarna först. Men får de komma till tals?

Olika faktorer

De som lever i akut hemlöshet har svårigheter att utnyttja rösträtten, rapporterar Aftonbladet. Det beror ju såklart på olika saker, men vanligaste anledningen är att de inte har en ID-handling. 

Men heller inte en alltför ovanlig orsak till att hemlösa inte röstar är att de helt enkelt inte har en adress som Valmyndigheten kan skicka röstkortet till. 

Hemlösa löper högre risk att bli utsatta för rån, men också att tappa sina id-handlingar och bankkort – flera gånger per år.

För det är ju så att du behöver just två saker för att kunna lägga din röst i valet – röstkort och id-handling. Och som hemlös är det vanligt att du saknar båda.

I Uppsala på Mikelsgården finns personal till för att hjälpa de 100 dagliga besökarna på verksamheten att förtidsrösta, skriver Aftonbladet.

"Många känner sig utanför"

Carola Matilainen, som är föreståndare för Mikelsgården Uppsala stadsmission, berättar att de ägnar mycket tid åt att gå med personer till polisen. 

– Många är intresserade. Vi går med ett par stycken varje dag och en del har inte röstat på flera val, säger Carola Matilainen till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det är ett demoktratiskt problem och många känner sig utanför. De upplever att politikerna inte bryr sig.

Ska du rösta i valet? Vet du vilket parti du ska rösta på? Här kan du läsa allt du behöver veta om riksdagsvalet som infaller den 9:e september 2018.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du rösta?
Tack för din röst!