Valet 2018: Så här går rösträkningen till

Idag är det valdag. Men hur går det egentligen till när rösterna räknas? Här redogör Nyheter24 hur rösträkningen går till.


Valdagen är här och folkets röster ska in. Men vad händer sen? När räknas rösterna och hur går det till?

All rösträkning för riksdagsvalet är helt offentlig. Faktiskt är det så att vem som helst kan komma och kika på hur det ser ut och går till när det räknas.

Länsstyrelsen är ansvariga för den slutgiltiga rösträkningen som börjar dagen efter valdagen. Det går oftast till så att de flesta länsstyrelser anställer ett visst antal räknare som sen arbetar under tio dagar, så lång tid som räkningen pågår.

I det preliminära valresultatet finns det två steg, enligt Valmyndigheten.

Då ska vi se, för att göra det så simpelt som möjligt tar vi det steg för steg.

Steg 1:

Det är röstmottagarna som räknar de röster och förtidsröster som mottagits i den vallokalen de varit på.

Förtidsröster 

Först måste förtidsrösterna bli godkända, sedan läggs de ner i något som kallas valurnor. När alla röster har lagts ner så töms en valurna i taget. Rösterna räknas sen i en specifik ordning: riksdagen, kommunfullmäktige och sedan landstingsfullmäktige. 

För att det första preliminära valresultatet ska hinna ges på valkvällen så räknas endast rösterna för de stora partierna, vilket innebär de som förväntas ta mandat.

Räknas senare

De andra rösterna räknas senare i en gemensam bunt och kan redovisas vid länsstyrelsens slutliga rösträkning. Sen görs den preliminära mandatfördelningen, när flera vallokaler är klara med sin räkning. 

Resultatet av räkningen rapporteras till länsstyrelsen, som i sin tur registrerar resultatet i Valmyndighetens valdatasystem. Efter det finns en preliminär mandatfördelning för partierna.

Vanligtvis brukar ett resultat för riksdagsvalet kunna redovisas vid 22-23 på kvällen, beroende på hur lång tid det tar att räkna rösterna. 

Men något som inte räknas på valnatten är personröster.

När räkningen är klar

Valsedlarna läggs i påsar när de är färdigräknade, men inte vilka påsar som helst. Det finns nämligen speciella säkerhetspåsar som klistras igen och sedan ges till valnämnden i kommunen, som i sin tur ordnar att den transporteras så fort som det bara är möjligt till länsstyrelsen.

Hur går rösträkningen till egentligen? Bildkälla: TT / FREDRIK PERSSON

Steg 2: 

Valnämndens preliminära rösträkning. På onsdagen efter valet uppdateras valresultatet. Det är då valnämnden räknar de förtidsröster, främst brevröster, inte hunnit fram till vallokalerna under själva valdagen. Det kan också förlängas till torsdagen om det så skulle behövas, skriver Valmyndigheten.

Sen är det faktiskt samma procedur som vid den första rösträkningen, men de förtidsröster som tidigare underkänts granskas också denna omgång.

Sortering

Rösterna sorteras efter parti, ogiltiga och blanka röster. Men de röster som räknas och rapporteras är de partier som förväntas mandat, som på valnatten.

Övriga partier

De röster som inte tillhör något parti som förväntas någon slags mandat räknas sen vid den slutgiltiga rösträkningen.

Distrikt

Rösterna räknas i något som kallas uppsamlingsdistrikt, som motsvarar kommunvalkrets eller en hel kommun. Anledningen till att det är att valhemligheten inte ska röjas på något vis.

Det här betyder alltså det kan tillkomma några distrikt i det slutgiltiga resultatet. 

Som jämförelse presenteras förra valets resultat med det nya, avslutar Valmyndigheten.

I år har det varit en del människor som föredrog att förtidsrösta istället för att lägga sin röst på valdagen. Kan du gissa hur många det var? Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du röstat?
Tack för din röst!