Olaga hot i Nynäshamn.
Flera unga man är misstänkta för olaga hot i en vallokal i Nynäshamn. - Foto: TT / Google Maps

Flera personer utsatta för hot vid vallokal

På söndagen hotades flera personer vid en vallokal i Nynäshamn. En anmälan om olaga hot har upprättats.


På söndagen klockan 11:26 utsattes flera människor för hot vid en vallokal i Nynäshamn. En av dessa var Emilia Orpana, ordförande för Sverigedemokraterna i Nynäshamn. Enligt Expressen ska Orpana och två valarbetare ha hotats av några unga män utanför en vallokal i Ösmo i Nynäshamns kommun.

På sin hemsida skriver polisen att personerna inte längre var kvar när de anlände till platsen. 

En av de unga männen, som var den drivande i hoten, ska ha fäktat efter valsedlar och hotat att "stampa sönder" deras huvuden, enligt Emilia Orpana. 

– Det hann inte gå så långt, tack gode gud. Företrädare för de andra partierna var så pass snabba och ryckte in och gick emellan så att vi fick lite distans, säger hon i en intervju med Expressen och fortsätter:

– Jag är själv gravid så jag blev väldigt rädd för att han skulle få för sig att slå mig i magen. Jag blev väldigt orolig och rädd.

I nuläget är ingen av målsägarna fysiskt skadade men en anmälan om olaga hot kommer att upprättas.

Spottade mot representanten

Enligt Harry Bouveng, som är M-politiker i Nynäshamn, ska någon ha spottat mot Orpana. 

– Det var inte bara verbalt, utan de spottade mot framför allt en sverigedemokratisk representant. De kom väl med ganska grova hotelser om att de skulle sparka på huvuden, säger Harry Bouveng till Expressen. 

– Sedan var de även inne i vallokalen, fortsätter han. 

Hade lämnat platsen

– Vi kom dit och sökte efter dem men har inte påträffat dem. Det inkommer kanske uppgifter som gör att vi kan identifiera personer, säger Mats Eriksson Aftonbladet

Enligt polisen ska gärningsmännen vara ungdomar som är okända för de som blivit hotade. 

Polisen har förhört de tre personer som säger sig ha blivit hotade och i nuläget ska det vara lugnt i vallokalen. 

– Jag uppfattade det som att den person som blev hotad redan hade röstat och att individerna hade synpunkter på vad den hade röstat på, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.  

– När vi kommer till platsen är det lugnt. Då har de här personerna som har hotat lämnat platsen, Mats Eriksson i en intervju med Expressen.

Stefan Löfven kommenterar

Stadsminister Stefan Löfven har också kommenterat händelsen. 

– Det finns sådana krafter i vårt land och därför är det så viktigt att vi står upp för demokratin och allas lika värde. Vi måste också öka jämlikheten i vårt land då får vi inte sådana krafter, säger han till Expressen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.