Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Postnord försenar rösträkningen – inte levererat förtidsrösterna

- 09/09/2018, 14:57 -

Idag är det äntligen dags för valdagen, men många svenskar har redan förtidsröstat. Men Postnord kan nu ha skjutit upp rösträkningen. De har nämligen inte lyckats leverera förtidsrösterna till vallokalerna i tid.

Dagen är äntligen här. Idag är det valdag. Men som sig bör så är inte allting positivt när vi närmar oss rösträkningen. Problemet? Postnord har missat att leverera förtidsrösterna till flera vallokaler.  

Totalt har cirka 2 648 000 svenskar förtidsröstat i valet 2018. Men de som har förtidsröstat på vallokaler i Stockholm, Nacka och Botkyrka har nu all rätt att vara nervösa, Postnord har alltså inte lyckats levererar dessa röster till sina rätta vallokaler i utlovad tid. 

Orsaken ska vara att ett problem uppstått vid sortering på Årsta postterminal, skriver Aftonbladet.

– Det är ett jättestort problem, säger Roger Wihlborg, handläggare på valnämndens kansli, till Aftonbladet.

Så när skulle rösterna ha varit levererade? Som policy har man att få de leverade på valdagsmorgonen. Detta för att rösträknarna ska kunna sitta och räkna förtidsrösterna, detta för att sedan kunna ha rast och vara redo att räkna rösterna som kommit in under valdagen.

Men i på flera ställen i Stockholm så blir det alltså inte så. Förtidsrösterna som skulle ha varit levererade vid 09:30, enligt ett avtal mellan Valmyndigheten och Postnord, men vid 12:00 så hade inte alla ställen fått sina leveranser.

– Det är i alla fall väldigt många som inte fått dem än. Det är ett jättestort problem, det blir opraktiskt för de som är i valdistrikten, säger Roger Wihlborg.

Postnord ber om ursäkt

Postnord har gått ut och beklagat händelsen, men beskyller dock det inträffade på Valmyndigheten. För enligt den prognos som de fått så skulle förtidsröstningen ökat med tio procent till skillnad från förra valet. Men Enligt Postnord så stämmer inte detta utan ska ha ökat mer än så, skriver Aftonbladet.

Och på grund av att man inte fått tillräckligt med information om att det skulle öka så mycket som de gjorde så hade man inte tillräckligt med personal redo under söndagen.

– Vi beklagar att det blir förseningar, det är synd. Det är en konsekvens av att förtidsröstningen har ökat kraftigt. Det gör att vi inte bemannat upp tillräckligt, säger Henrik Ishihara, presstalesperson på Postnord.

Så kommer det att försena rösträkningen? Inte enligt Wihlborg som menar att man trots problemet så kommer hinna räkna alla rösterna i tid, skriver Aftonbladet. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur många som har förtidsröstat. Det kan du läsa om här.

Har du förtidsröstat?