Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt
Det rödgröna blocket. - Foto: Christine Olsson TT

Rödgröna största blocket – utlandsröster kan avgöra

VALET 2018: Efter en väldigt jämn och intensiv valnatt så står det klart att det rödgröna ser ut att bli det största blocket. Det kan dock ändras då utlandsrösterna räknas på onsdag.


Det var ett väldigt tajt val vi fick uppleva och ända fram till slutet så var resultatet väldigt ovisst. Vilket block skulle egentligen bli det största blocket? Nu står det däremot klart att det är de rödgröna som blev det största blocket under valnatten. Detta kan dock ändras redan på onsdag då utlandsrösterna räknas.

De rödgröna fick hela 40,6 procentenheter och blev då större med 0,3 procents marginal.

Inte helt oväntat så var det Socialdemokraterna som blev det största partiet i blocket, men Vänsterpartiet gjorde även ett superresultat vilket i sin tur banade vägen för att de rödgröna slutligen kunde stå som det största blocket.

Sverigedemokraterna gjorde inte heller ett dåligt val och ser ut att sluta på någonstans runt 17-18 procent.

Två fler mandat än Alliansen

Det såg länge ut som att de båda blocken skulle få dela på antalet mandat i riksdagen. Men till slut stod det klart att de rödgröna skulle bli det största blocket under valnatten. De rödgröna fick 144 mandat medan Alliansen fick 143 och Sverigedemokraterna fick 62.

Stod länge och vägde

När majoriteten av rösterna var räknade så skiljde det knappa 0,3 procent mellan de två blocken. Och redan från de första mätningarna var det inte mycket som skilde blocken åt.

I den första mätningen som TV4:s Valu presenterade så skiljde det sig endast 0,9 procent mellan de två blocken. Lite senare när SVT presenterade sin mätning så var det endast 0,2 procent. Som ni förstår så var det ett race ända in i slutet.

Valresultatet:

Efter att över 6000 av 6004 distrikt var räknade så fick vi följande resultat. Detta är dock ett preliminärt resultat då utlandsrösterna räknas på onsdag.

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

MANDATFÖRDELNING: 

Rödgröna: 144

Alliansen: 143

Sverigedemokraterna: 62

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du på de rödgröna?
Tack för din röst!