- Foto: Foto Jonas Ekströmer /TT , Foto Henrik Montgomery/TT

Så skriver utländsk media om det svenska valet

Söndagens val var en riktig nagelbitare, med en markant vinst för socialdemokraterna som landade på 28,4. Men i utländsk media har stort fokus legat på Sverigedemokraterna. Så här rapporterade utländsk media om valet 2018.


Nattens val har minst sagt varit en riktig nagelbitare. Med ett valresultat som i nuläget visar en markant ledning för Socialdemokraterna som ligger på 28,4 procent. 

Vad gäller mandatfördelningen ligger det rödgröna blocket på 144 medan alliansen ligger på 143 och SD på 62. En fördelning som gör skillnaden mellan det rödgröna och alliansen marginell. 

Och något som är unikt för årets val är hur stor rapporteringen varit utomlands. Allra främst hur mycket fokus som legat på Sverigedemokraterna, som gick från 12,86 procent till 17,6 procent, vilket innebär en ökning på 4,7 procent. 

Följande är rapporteringen från fem av de stora utländska nyhetshusen. 

CNN

Gällande det svenska valet skriver CNN, som är ett världens största nyhetshus, såhär:

"Statsminister Stefan Löfven, ledare för landets vänsterblock, uppmanade till ett blocköverskridande samarbete på grund av oro för att det högra blocket skulle försöka bilda en regering med hjälp av Sverigedemokraterna, ett parti med nynazistiska rötter."

Faksimil: CNN


The Wall Street Journal

The Wall Street Journal, som är USA:s största tidning skriver så här om valet:

"Ett parti i högerblocket med nynazistiska rötter har samlat cirka 17,6 procent av landets röster under söndagens val, enligt de preliminära beräkningarna. Det var den högsta valsiffran någonsin för Sverigedemokraterna vilket gör sammansättningen av Sveriges nästa regering oviss."

Rösterna innebär att Sverige, som länge varit en förebild vad gäller stabilitet och som tillhör ett av världens rikaste länder, riskerar ett försvagat parlament och oförutsägbara koalitionsförhandlingar."


The Wall Street Journal rapporterar om det svenska valet. Faksimil: The Wall Street Journal

Times Of India

Times of India, som rankats som den sjätte bästa nyhetsutgivaren av BBC, skriver så här. 

"Sverige står inför osäker period efter att valet innebar en ökning hos delar av högerblocket öka. Något som väcker tre frågor: Vem vann? Vem kommer att styra? Och med vem? "

Så rapporterar Indiens största nyhetssajt om det svenska valet. Faksimil: Times of India.


DR Nyheder


"Det svenska riksdagsvalet var exakt lika oklart som opinionsundersökningar och experter hade förutspått.

Med 99,97 procent av rösterna räknade, är det endast en mandat som separerar de två stora politiska blocken - med de rödgröna framför den borgerliga alliansen.", skriver Danska tidningen DR Nyheder.

Så här rapporterar den danska nyhetssajten DK Nyheder. Faksimil: DK Nyheder

BBC

Nyhetsimperiet och statliga brittiskt public service-företaget BBC skriver:   

"Båda huvudblocken har vägrat styra med Sverigedemokraterna, även om ledaren (Jimmie Åkesson) sa att han var beredd att prata med alla andra parter.

'Vi kommer att öka våra platser i parlamentet och vi kommer att få stort inflytande över vad som händer i Sverige under de närmaste veckorna, månaderna och åren', sade Jimmie Åkesson på valvakan."

Faksimil: BBC


Valresultatet 2018

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

Mandatfördelning: 

De rödgröna: 144 

Alliansen: 143

SD: 62

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du?
Tack för din röst!