Folk som röstar under valet 2018.
Valfusk kan ha förekommit, i alla fall om du ska tro vissa privatpersoner. - Foto: Johan Nilsson / TT

Förekom valfusk i valet 2018?

Det finns vissa som påstår att det skett valfusk under valet. Men hur stor är sannolikheten att det faktiskt har hänt? Nyheter24 pratade med en expert för att reda ut det hela.


Den senaste två dagarna har minst sagt varit intensiva och förvirrande. Och nu cirkulerar en teori, som för många kanske gör dagen efter valet, ännu mer förvirrande. Det finns nämligen vissa som menar att det skett ett stort valfusk under valet. 

Under tidigarevalår så har det rapporterats om att personer dolt valsedlar genom att placera en valsedel med ett annat parti framför valsedelsbunten. Under valåret 2014 kom flera rapporter om att olika partiers valsedlar gömts undan i vallokaler, exempelvis i Sundsvall

Valarbetare har som jobb att hålla koll på att det finns valsedlar tillgängliga, och fylla på fler valsedlar om det saknas sedlar från ett parti. Dock kan man alltid använda sig av en tom valsedel och skriva ner partiet, och eller personen, som man röstar på, om valsedlarna är slut. 

Detta år är det vissa som upplever att fusket skett på en större skala. Men det finns ingenting som tyder på att de rykten om Sverigedemokraternas valfusk stämmer.

Vad säger Valmyndigheten?

Nyheter24 har pratat med Valmyndigheten och frågat vad de tror om saken.

– Vi tror ingenting. Valmyndigheten har ingen samlad incidenthantering, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten. Hon fortsätter:

Valfusk är systematiska försök till att påverka resultat i olika riktningar och ska i så fall polisanmälas. 

– Misstänker man stöld av valsedlar ska det polisanmälas, efter det är det polisen som utreder, fortsätter Nyqvist till Nyheter24.

Hon berättar att de vet att det förekommit fusk. Och även nu finns signaler om valfusk, men de är ännu inte utredda.

– Jag känner inte till något specifikt. Men det förekommer signaler om stulna valsedlar och hot mot röstmottagare. Så det finns absolut indikationer på att något gått fel.

Anna Nyqvist berättar att det tar väldigt allvarligt på sådana brott, men det måste utredas och bedömas av polisen. 

– Men självklart, under valet kan saker gå fel till när det är så många människor inblandade. Men fel behöver inte betyda valfusk.

När Nyheter24 frågar Anna Nyqvist om på vilket eller vilka sätt fusk skulle kunna gå till i ett riksdagsval vill hon inte svara.

– Det är en fråga jag väljer att inte svara på, avslutar Anna Nyqvist.

Facebook-grupp

Gruppen "Valfusk" som startades av Sverigedemokraternas Facebooksida tre veckor innan valet hade ägt rum, har i nuläget cirka 5 000 medlemmar.

Många vittnar om att röster som skulle ha gått till SD slängts, att valsedlar inte funnits, och att man återfunnit röster på SD som gömts undan i vallokalen. 

I gruppen skriver en person "Det saknas 800 000 röster till Sverigedemokraterna i Åby" som säger att hon suttit som valarbetare under valdagen. "Sammanlagt skulle det innebära 22% mer för SD i riksdagsvalet". 

Även Sverigedemokraterna i Ystad anser att det är något som känns fel. 

Faksimil: Sverigedemokraterna i Ystad.Faksimil: Valfusk 2018
Faksimil: Valfusk 2018

Enligt Alf Johansson som är chefsåklagare på riksenheten för korruption hade de förra året fått in runt 40 anmälningar angående fusk, och i år har det kommit in cirka 20. "Otillbörligt verkande vid röstning eller tagande av otillbörlig förmån vid röstning", säger Alf Johansson till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det skett valfusk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.