Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

20 000 ogiltiga röster väntas godkännas – kan avgöra valet

20 000 ogiltiga röster kan komma att godkännas

20 000 ogiltiga röster kan komma att godkännas

Johan Nilsson/TT

Maktkamp24 | 11/09/2018 16:41

Det är rysligt jämnt i mandatfördelningen efter söndagens val. Nu är det några röster som kan avgöra: utlandsrösterna, förtidsröster från söndagen och tidigare ogiltiga röster som kan komma att godkännas.

Söndagens val blev en riktig rysare och just nu är det olidligt jämnt mellan blocken. Detta gör att Sverige nu väntar med spänning på att de sista rösterna ska komma in, de så kallade onsdagsrösterna. 

Onsdagsrösterna består av utlandsröster som kommer in sent och röster från de förtidsröstningslokaler som höll öppet på söndagen.

I år är onsdagsrösterna fler än tidigare år och Expressen har pratat med Elin Gardeen som är valsamordnare och henne skontakter har flaggat för att det i år blir fler sådana röster. 

– De upplever att det är fler än tidigare år. Det är flera som har flaggat för att de kan bli sena med att leverera de sista valsedlarna på onsdagen eftersom de redan nu ser att det är många onsdagsröster, säger hon till Expressen. 

Rekordmånga ogiltiga röster

Rösterna som underkänts i årets val är rekordmånga och i den preliminära räkningen har 24 479 röster ogiltigförklarats hittills. Till dessa räknas inte de som röstat blankt eller folk som röstat på partier som inte finns. 

Expressen skriver att i valet 2014 ogiltigförklarades 15 485 röster i samma preliminära rösträkning. Då kom en hel del av rösterna att godkännas. Och när den slutgiltiga rösträkningen var klar fanns det bara 1 938 röster som var ogiltiga.

Dessa röster som kan komma att godkännas kan bli upp mot 20 000 stycken om andelen som godkänns är lika hög som i valet 2014. Dessa röster som läggs till i sista stund kan komma att avgöra valet tillsammans med onsdagsrösterna. 

Underkänner röster vid minsta tvekan

Anledningen till att så många röster kan godkännas efter att ha blivit ogiltiga är att rösträknarna ogiltigförklarar en röst vid minsta tvekan. 

– Vi har uppmanat kommunerna att inte vara rädda för att ogiltigförklara röster om de är osäkra. Det är bättre att rösten ogiltigförklaras preliminärt och att vi kan göra bedömningen här vid länsstyrelsen där vi har en massa jurister, säger Elin Gradeen, valsamordnare på länsstyrelsen i Stockholm till Expressen. 

Just nu är mandatfördelningen 144 till det rödgröna blocket, 142 till alliansen och 63 till Sverigedemokraterna.