Alliansen, ett valkuvert och Stefan Löfven. Montage.
Det tar längre tid än väntat att få fram valresultatet- - Foto: TT

Valresultatet skjuts upp – räkningen tar oväntat lång tid

Det blir inget valresultat idag. Istället får vi ta och vänta ett par dagar till. Det skriver nu Valmyndigheten i ett pressmeddelande.


Dramatiken fortsätter. Nu meddelar Valmyndigheten att det slutgiltiga valresultatet skjuts upp. 

Tanken var att resultatet skulle presenteras nu under fredagen, men enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten kommer resultatet komma först på söndag. 

Anledningen är att rösträkningen tagit längre tid än beräknat på grund av högt valdeltagande och det stora antalet förtidsröster. Det är framför allt Västra Götaland och Stockholm som tar tid att kontrollräkna. 

Att hantera den stora mängden personkryss tar också tid, menar Valmyndigheten.

– Det innebär att vi på söndag bör ha ett fastställt resultat för riksdagen. Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten i pressmeddelandet.

Däremot är den preliminära rösträkningen klar. Den visar att det rödgröna blocket vinner över Alliansen med ett enda mandat. Sverigedemokraterna, som inte alls gjorde ett så bra val som man räknat med, kommer att få 62 mandat. Med största säkerhet kommer detta resultat hålla sig även på söndag när det slutgiltiga resultatet kommer. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.