Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Valresultatet skjuts upp – räkningen tar oväntat lång tid

Maktkamp24 | 14/09/2018 11:02

Det blir inget valresultat idag. Istället får vi ta och vänta ett par dagar till. Det skriver nu Valmyndigheten i ett pressmeddelande.

Dramatiken fortsätter. Nu meddelar Valmyndigheten att det slutgiltiga valresultatet skjuts upp. 

Tanken var att resultatet skulle presenteras nu under fredagen, men enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten kommer resultatet komma först på söndag. 

Anledningen är att rösträkningen tagit längre tid än beräknat på grund av högt valdeltagande och det stora antalet förtidsröster. Det är framför allt Västra Götaland och Stockholm som tar tid att kontrollräkna. 

Att hantera den stora mängden personkryss tar också tid, menar Valmyndigheten.

– Det innebär att vi på söndag bör ha ett fastställt resultat för riksdagen. Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten i pressmeddelandet.

Däremot är den preliminära rösträkningen klar. Den visar att det rödgröna blocket vinner över Alliansen med ett enda mandat. Sverigedemokraterna, som inte alls gjorde ett så bra val som man räknat med, kommer att få 62 mandat. Med största säkerhet kommer detta resultat hålla sig även på söndag när det slutgiltiga resultatet kommer.