Fredag 21 Jan
Stockholm

Vad gör riksdagens talman egentligen?

Andreas Norlén
Moderaternas Andreas Norlén är talman just nu. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Riksdagens talman har en av de viktigaste rollerna i landet. Men vad gör talmannen? Nyheter24 reder ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Just nu är det väldigt mycket snack om riksdagens talman, men vad betyder det viktiga uppdraget?

Men vad gör en talman egentligen?

Talmannen väljs av riksdagen efter ett val, och sitter oftast hela mandatperioden. Det finns inga regler om vem som ska väljas till talman, men traditionellt sett väljer riksdagen en talman från riksdagens största parti. Vice talman väljer man från riksdagens näst största parti, andre vice talman väljs från tredje partiet och tredje vice talman väljs från fjärde största parti. 

Talmannen är oftast en person som varit politiskt aktiv under en längre tid och som har stor respekt från riksdagens ledamöter. Att vara talman anses vara ett väldigt fint uppdrag.

Talmannens viktigaste roll är att komma med förslag till riksdagen om hur regeringen borde se ut. Detta sker genom att talmannen har möte med partiledarna och kommer fram till vem som har störst möjlighet att bilda regering. 

Det har aldrig hänt att riksdagen röstat nej till talmannens regeringsförslag, men skulle det hända har talmannen tre försök till på sig – sen måste nyval utlysas. 

Leder riksdagens arbete

Resten av tiden har talmannen ett mindre intensivt jobb. Det är talmannen som leder arbetet i riksdagen, och fungerar som en slags ordförande som ser till att debatter och omröstningar går rätt till. Talmannen har också en viktig roll i att representera Sverige utomlands. 

Talmansrollen har en lång historia i Sverige som sträcker sig hela vägen bak till 1600-talet, då Sverige hade en så kallad ståndsriksdag. 

Talmannen är inte delaktig i övriga riksdagsarbetet, och sitter inte heller i ett utskott. Talmannen har heller inte rösträtt i riksdagen. Däremot har de vice talmännen kvar sina uppgifter i riksdagen när de inte sitter i talmansstolen. 

Sveriges talman efter valet 2018 blev Moderaternas Andreas Norlén.

Vill du bli talman när du blir stor?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela