Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alliansens förslag: Släpp fram Björn Söder som andre vice talman i riksdagen

- 21/09/2018, 13:52 -

Nu nominerar Alliansen Andreas Norlén (M) som kandidat till riksdagens talman – och släpper fram Björn Söder som andre vice talman i riksdagen.

Under sin pressträff på fredagen meddelade Alliansen att de nominerat Moderaternas Andreas Norlén som kandidat till riksdagens talman – och meddelar även att de släpper fram Sverigedemokraternas Björn Söder som andre vice talman i riksdagen, enligt Aftonbladet

– Alliansens talmanskandidat har valts med omsorg och borde kunna samla brett stöd hos riksdagens partier, säger Tobias Billström (M) gällande nomineringen av Andreas Norlén.

Han tror att Andreas Norlén kommer att kunna leda riksdagens arbete i ett "komplicerat parlamentarisk läge" och samtidigt få stöd hos riksdagens andra partier. 

S får vice talman och SD andra vice talman

De har också föreslagit att S bör få nominera en kandidat till förste vice talman, och SD en kandidat till andre vice talman – en roll som i praktiken då skulle falla på SD:s kandidat Björn Söder.

I rollen som tredje vice talman föreslog Alliansen Centerpartiets Kerstin Lundgren.

SD får inte ordförandeposter

Under pressträffen berättade Alliansen även att SD inte ska få några ordförandeposter i riksdagens utskott – en fråga som varit väldigt omdiskuterad sedan i somras, när delar av Alliansen öppnade för att ge SD ordförandeposter. 

– SD ska inte få några presidieposter i utskotten framöver, säger Christer Nylander (L) i en intervju med Aftonbladet.

Och enligt de själva har Alliansen inte samtalat med SD om talmansvalet.

– Vi har överhuvudtaget inte diskuterat med SD. Vi för fram Alliansens talmanskandidat. Ingen har som Andreas Norlén kunnat skapa breda majoriteter i riksdagen. Hur andra partier röstar i voteringen, det kan inte vi ta hänsyn till, säger Centerpartiets Anders W Jonsson, till Aftonbladet..