Alliansen föreslår som talman och SD:s Björn Söder som vice talman.
Alliansen föreslår som talman och SD:s Björn Söder som vice talman. - Foto: Anders Wiklund / TT, Jonas Ekströmer/TT

Alliansens förslag: Släpp fram Björn Söder som andre vice talman i riksdagen

Nu nominerar Alliansen Andreas Norlén (M) som kandidat till riksdagens talman – och släpper fram Björn Söder som andre vice talman i riksdagen.


Under sin pressträff på fredagen meddelade Alliansen att de nominerat Moderaternas Andreas Norlén som kandidat till riksdagens talman – och meddelar även att de släpper fram Sverigedemokraternas Björn Söder som andre vice talman i riksdagen, enligt Aftonbladet

– Alliansens talmanskandidat har valts med omsorg och borde kunna samla brett stöd hos riksdagens partier, säger Tobias Billström (M) gällande nomineringen av Andreas Norlén.

Han tror att Andreas Norlén kommer att kunna leda riksdagens arbete i ett "komplicerat parlamentarisk läge" och samtidigt få stöd hos riksdagens andra partier. 

S får vice talman och SD andra vice talman

De har också föreslagit att S bör få nominera en kandidat till förste vice talman, och SD en kandidat till andre vice talman – en roll som i praktiken då skulle falla på SD:s kandidat Björn Söder.

I rollen som tredje vice talman föreslog Alliansen Centerpartiets Kerstin Lundgren.

SD får inte ordförandeposter

Under pressträffen berättade Alliansen även att SD inte ska få några ordförandeposter i riksdagens utskott – en fråga som varit väldigt omdiskuterad sedan i somras, när delar av Alliansen öppnade för att ge SD ordförandeposter. 

– SD ska inte få några presidieposter i utskotten framöver, säger Christer Nylander (L) i en intervju med Aftonbladet.

Och enligt de själva har Alliansen inte samtalat med SD om talmansvalet.

– Vi har överhuvudtaget inte diskuterat med SD. Vi för fram Alliansens talmanskandidat. Ingen har som Andreas Norlén kunnat skapa breda majoriteter i riksdagen. Hur andra partier röstar i voteringen, det kan inte vi ta hänsyn till, säger Centerpartiets Anders W Jonsson, till Aftonbladet..

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Testar
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.