Tokiga valsedlar och en emoji
Tio knäppaste valsedlarna. - Foto: Hanna Franzén/TT / Länsstyrelsen / Emojipedia

9 knäppaste valsedlarna i riksdagsvalet 2018

Det eviga rösträknandet är snart helt och hållet över. Men det har framkommit några valsedlar som skiljer sig lite från mängden. Faktiskt har till och med Fantomen fått en röst i valet 2018. En annan röstare lät bli pennan och använde sig istället av ett klistermärke.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under riksdagsvalet använder sig miljontals svenska av valsedlar för att förmedla sin röst. Och varjevalår finns det några valsedlar som sticker ut lite extra från mängden. 

Även om själva röstprocessen är väldigt privat, så måste rösterna räknas av någon. En av de som räknat röster och granskat valsedlar under årets val är Arne Åhman, som jobbar som valsamordnare vid Länsstyrelsen i Uppsala. 

I en intervju med SVT förklarar Arne att årets rösträkning inte varit så annorlunda från tidigare år, men att det funnits vissa valsedlar som varit lite extra roliga. 

– Ibland är saker lite roligare än andra, säger han till SVT.

Tokiga valsedlar

Det är nämligen så att vissa personer väljer att lägga till små meddelanden och dela med sig av tankar när de lägger sin röst. 

Och här kan vi ta del av några av årets knasigaste valsedlar. 

Någon röstade på Fantomen i valet 2018. Bildkälla: Länsstyrelsen

Ibland är det lite svårt att avgöra vem eller vilka meddelandena är riktade till, exempelvis som detta meddelande om fantomen. 

Men på ett sätt så kanske man kan förstå meddelandets avsändare?

Fantomen som är en slags hjälte men i röstarens beskrivning "hård mot de hårda". Vore det verkligen så fel att ha i riksdagen?

Eller röstaren som ville att "någon som är bra" skulle bli vald till kommunfullmäktige. Det är ju lite som att heja på den som vinner. Inte så pjåkigt val om man inte vet vad alla personer man faktiskt kan rösta på, går för? 

En annan röstare smög in ett förslag om e-cigg. Undra om det är ett effektivt sätt, att skriva det på en valsedel, för att få igenom något man brinner för?

För att se fler knäppa valsedlar, kika i videon ovan.

I riksdagsvalet 2018 fanns det en del knäppa partier som man kanske inte ens visste fanns, men framförallt inte som man trodde någon röstade på. Här kan du läsa mer om vilka partier det var.

Skrev du något på valsedeln?
Tack för din röst!