Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tack Schyman och Fridolin – men kan inte ni andra avgå också?

- 30/10/2018, 08:57

Avgå alla. Det anser Nyheter24:s Karl Anders Lindahl, som tröttnat på dagens politiker.

Avgå alla. 

Ja, jag tycker faktiskt det. Och nej, jag föreslår inte någon form av anarki eller diktatur där allt slutar med kaos. Men däremot tycker jag att samtliga partiledare borde bytas ut. 

Varför?

För det första är den generation av partiledare vi har idag sanslöst oinspirerande. De gör så gott de kan, de flossar, sjunger i tv och berättar gulliga historier om sina barn. Men vem bryr sig, när de är helt oförmögna att väcka känslor om samhällsförändringar och visioner?

Tar man en titt på de förtroendemätningar som görs är det sällan någon av partiledarna har över 40 procent. Vi snackar mycket om USA och Donald Trump och hur impopulär han är. Men få svenska partiledare kommer över Trumps approval ratings på cirka 40 procent. Vi verkar bara blivit så vana vid partiledarnas dåliga förtroendesiffror att vi inte reagerar längre. 

Var finns dagens Fälldin, dagens Palme, dagens Bohman? Vad hände med politikerna som faktiskt kunde övertala och övertyga? Dagens uppsättning ledare är ett skämt i jämförelse. 

Den så kallade regeringsbildningen som nu pågår får nog ändå vara droppen. I snart två månader har politikerna inte kommit någonstans i förhandlingarna. Ingen vill kompromissa eller överge sina inövade talepunkter. Det är som att de lever i en annan värld. Det är smärtsamt och provocerande. 

Demokrati måste få ta tid, men partiledarna verkar ju inte ens riktigt förstå vad som krävs av dem. 

Slutsatsen är att politikerna inte bara är usla på att få folk att känna någonting, de är också värdelösa när det kommer till att förhandla med varandra. Hur fasen blev det så här?

Sverige mår dåligt av tråkiga, oinspirerande partiledare som inte är förmögna till att förhandla, kompromissa eller väcka känslor. På sikt riskerar detta att lämna fältet öppet för extrema rörelser med karismatiska smilfinkar som vill ta över Sverige av helt fel skäl. 

Så jag välkomnar verkligen att Gustav Fridolin och Gudrun Schyman väljer att kliva av sina uppdrag och lämna över till bättre lämpade. Nu väntar jag bara på att de andra partiledarna ska göra samma sak. 

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24