Torsdag 22 Februari 2024
Ett hårt slag för det svenska snuset. - Foto: AP Photo/Anders Wiklund/TT

Ny EU-dom hårt slag mot det svenska snuset

Det kommer inte bli tillåtet att sälja snus i andra EU-länder. Det slog EU-domstolen fast idag.


Som det är nu kan man inte köpa svenskt snus i andra EU-länder – men idag var det många som hoppades på det när EU-domstolen skulle pröva förbudet. 

Men det blev ett fortsatt nej från EU, vilket innebär att man fortfarande inte kommer kunna köpa snus på semestern, eller att svenska tobaksföretag kan exportera snus. 

"Förbudet mot försäljning av tobak för användning i munnen bör behållas för att förhindra att en beroendeframkallande produkt med skadliga hälsoeffekter införs i unionen", skriver EU-domstolen i domen, enligt Sveriges Radio. 

Tobaksbolaget Swedish Match är besvikna över domen.

– Man gör det enkelt för sig. Man går inte in i sakförhållandena, man går inte in i vetenskapen. Man bara konstaterar att det är upp till lagstiftaren att bestämma, man får göra lite som man vill om man ska uttrycka det på ren svenska, säger företagets kommunikationschef Patrik Hildingsson till SR

En annan som är upprörd är Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf. 

– Jag tycker det är förjävligt. Det är en självklarhet att svensk snus ska kunna säljas i hela Europa. Det är orättvist och dessutom är det dåligt för svensk exportmarknad, säger Dousa till Nyheter24

Ett argument för att snuset ska regleras är att man tror att många ungdomar kommer bli beroende av tobak om snus blir lättillgängligt. Men Dousa köper inte det argumentet. 

– Snus är så mycket bättre än rökning, där ser vi en positiv trend i Sverige där unga väljer bort rökningen för snus. Dessutom har ungdomar ett eget ansvar vad man väljer att använda för typer av produkter, säger Dousa.

/
Borde man få sälja snus i hela EU?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.