Stockholm

Ny EU-dom hårt slag mot det svenska snuset

En Eu-flagga och en snusdosa
Ett hårt slag för det svenska snuset. Foto: AP Photo/Anders Wiklund/TT

Det kommer inte bli tillåtet att sälja snus i andra EU-länder. Det slog EU-domstolen fast idag.


Läs mer

Som det är nu kan man inte köpa svenskt snus i andra EU-länder – men idag var det många som hoppades på det när EU-domstolen skulle pröva förbudet. 

Men det blev ett fortsatt nej från EU, vilket innebär att man fortfarande inte kommer kunna köpa snus på semestern, eller att svenska tobaksföretag kan exportera snus. 

"Förbudet mot försäljning av tobak för användning i munnen bör behållas för att förhindra att en beroendeframkallande produkt med skadliga hälsoeffekter införs i unionen", skriver EU-domstolen i domen, enligt Sveriges Radio. 

Tobaksbolaget Swedish Match är besvikna över domen.

– Man gör det enkelt för sig. Man går inte in i sakförhållandena, man går inte in i vetenskapen. Man bara konstaterar att det är upp till lagstiftaren att bestämma, man får göra lite som man vill om man ska uttrycka det på ren svenska, säger företagets kommunikationschef Patrik Hildingsson till SR

En annan som är upprörd är Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf. 

– Jag tycker det är förjävligt. Det är en självklarhet att svensk snus ska kunna säljas i hela Europa. Det är orättvist och dessutom är det dåligt för svensk exportmarknad, säger Dousa till Nyheter24

Ett argument för att snuset ska regleras är att man tror att många ungdomar kommer bli beroende av tobak om snus blir lättillgängligt. Men Dousa köper inte det argumentet. 

– Snus är så mycket bättre än rökning, där ser vi en positiv trend i Sverige där unga väljer bort rökningen för snus. Dessutom har ungdomar ett eget ansvar vad man väljer att använda för typer av produkter, säger Dousa.

Borde man få sälja snus i hela EU?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.