Annie Lööf, Jan Björklund
Centerpartiet och Liberalerna i hemliga möten under söndagen. - Foto: Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

Centerpartiet och Liberalerna i hemliga möten – kan vara avgörande

Under söndagseftermiddagen ska Centerpartiets partiledare Annie Lööf samt Liberalernas ledare Jan Björklund ha kallat in sina respektive riksdagsgrupper och partistyrelse till möte. Anledningen är de avgörande regeringsförhandlingarna.


Det har gått 91 dagar sedan valet, och trots det har vi inte fått någon ny regering ännu. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Socialdemokraternas Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf har alla försökt att bilda regering, men misslyckats. Talmannen Andreas Norléns har återigen givit Stefan Löfven uppdraget att bilda regering på nytt, och i morgon får vi veta hur det har gått för honom. 

Under måndagen ska han lämna en rapport på hur hans ansträngningar att få ihop ett regeringsunderlag bestående av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, gått, rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Och hur svaret blir beror till stor del på vad Liberalerna och Centerpartiet tycker om förhandlingsresultatet. Enligt TT har både Liberalerna och Centerpartiet kallat in sin riksdagsgrupp och partistyrelse under söndagseftermiddagen för att hålla ett extra möte inför den kommande veckan.

Enligt TT sker mötena i allra största hemlighet. 

Centerpartiets presschef Jessica Bissmark vill däremot inte bekräfta att mötena äger rum.

– Jag vet inte varifrån de har fått den uppgiften, säger hon till Expressen

Kan föreslås som statsminister

Beroende på hur det har gått för Löfven med sonderingsuppdraget, kan han föreslås för en statsministeromröstning senare i veckan. På onsdag ska riksdagens finansutskott också behandla nästa års statsbudget. 

Just nu står regeringens övergångsbudget mot ett M-KD-förslag som i dagsläget ser ut att vinna med stöd av Sverigedemokraterna, rapporterar TT

Och lyckas Löfven att få till en regering, blir regeringens nederlag i budgetomröstningen ett stort bekymmer. Blir så fallet riskerar han att få styra med en M-KD-budget. 

Centerpartiet och Liberalerna kan rädda honom 

Han kan räddas, nämligen om Centerpartiet och Liberalerna är beredda att rösta med regeringen den 12 december. Men för att de ska göra det, måste de fått igenom flera saker på sina kravlistor. 

Bland annat finns slopad värnskatt, höjd gräns för att betala statlig skatt, uppluckrad arbetsrätt, steg mot marknadshyror och krav på mer generösa regler för familjeåterförening, på deras kravlistor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Stefan Löfven lyckas med sonderingsuppdraget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.