Onsdag 19 Jan
Stockholm

Centerpartiet och Liberalerna i hemliga möten – kan vara avgörande

Annie Lööf, Jan Björklund
Centerpartiet och Liberalerna i hemliga möten under söndagen. Foto: Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

Under söndagseftermiddagen ska Centerpartiets partiledare Annie Lööf samt Liberalernas ledare Jan Björklund ha kallat in sina respektive riksdagsgrupper och partistyrelse till möte. Anledningen är de avgörande regeringsförhandlingarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått 91 dagar sedan valet, och trots det har vi inte fått någon ny regering ännu. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Socialdemokraternas Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf har alla försökt att bilda regering, men misslyckats. Talmannen Andreas Norléns har återigen givit Stefan Löfven uppdraget att bilda regering på nytt, och i morgon får vi veta hur det har gått för honom. 

Under måndagen ska han lämna en rapport på hur hans ansträngningar att få ihop ett regeringsunderlag bestående av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, gått, rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Och hur svaret blir beror till stor del på vad Liberalerna och Centerpartiet tycker om förhandlingsresultatet. Enligt TT har både Liberalerna och Centerpartiet kallat in sin riksdagsgrupp och partistyrelse under söndagseftermiddagen för att hålla ett extra möte inför den kommande veckan.

Enligt TT sker mötena i allra största hemlighet. 

Centerpartiets presschef Jessica Bissmark vill däremot inte bekräfta att mötena äger rum.

– Jag vet inte varifrån de har fått den uppgiften, säger hon till Expressen

Kan föreslås som statsminister

Beroende på hur det har gått för Löfven med sonderingsuppdraget, kan han föreslås för en statsministeromröstning senare i veckan. På onsdag ska riksdagens finansutskott också behandla nästa års statsbudget. 

Just nu står regeringens övergångsbudget mot ett M-KD-förslag som i dagsläget ser ut att vinna med stöd av Sverigedemokraterna, rapporterar TT

Och lyckas Löfven att få till en regering, blir regeringens nederlag i budgetomröstningen ett stort bekymmer. Blir så fallet riskerar han att få styra med en M-KD-budget. 

Centerpartiet och Liberalerna kan rädda honom 

Han kan räddas, nämligen om Centerpartiet och Liberalerna är beredda att rösta med regeringen den 12 december. Men för att de ska göra det, måste de fått igenom flera saker på sina kravlistor. 

Bland annat finns slopad värnskatt, höjd gräns för att betala statlig skatt, uppluckrad arbetsrätt, steg mot marknadshyror och krav på mer generösa regler för familjeåterförening, på deras kravlistor. 

Tror du att Stefan Löfven lyckas med sonderingsuppdraget?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela