Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny mätning: Så många svenskar vill ha nyval

- 07/01/2019, 10:47

En stor del av svenska folket verkar inte ha något emot att gå till vallokalerna igen. Det visar en ny undersökning från Demoskop.

Trots att det gått nästan fyra månader sen valet har Sverige fortfarande ingen ny regering. Nu visar en mätning att en stor del av väljarna vill ha nyval. 

Hela 39 procent, alltså nästan fyra av tio väljare, vill ha nyval nu till våren, visar mätningen från Expressen och Demoskop. Men väljarna är minst sagt splittrade i frågan. 

30 procent vill se Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister med stöd från Alliansen och SD, 31 procent vill att Stefan Löfven gör upp med Annie Lööf och blir statsminister. 

SD-väljarna taggade på nyval

Inte helt oväntat är det Sverigedemokraternas väljare som allra helst vill ha nyval. Enligt Expressen vill hela 60 procent av SD-väljarna ha nyval, något partiledaren Jimmie Åkesson också önskar. 

– Jag har pratat med många av våra medlemmar och det är helt uppenbart att man nästan hoppas på ett nyval. Vi har möjligheter att växa ytterligare, sa Jimmie Åkesson i ett tal i höstas. 

Här är planen för regeringsbildningen: 

14 januari: Andreas Norlén föreslår en ny statsminister för riksdagen

16 januari: Riksdagen röstar om förslaget

23 januari: Om omröstningen den 16 januari misslyckas kommer en ny omröstning hållas 23 januari

April: Om även omröstningen den 23 januari misslyckas kommer nyval att utlysas. Det kommer hållas senast 21 april.