Idag kan regeringskrisen avgöras – tung press Sjöstedt

- 14/01/2019, 07:44 -

Jonas Sjöstedt har gått och blivit det viktigaste namnet inom svensk politik just nu. Idag är Vänsterpartiets stora ödesdag. Här är vad som kommer hända.

Det är dramatiska dagar inom svensk politik. Idag måndag kan regeringskrisen få en lösning, efter över fyra månader av historisk väntan. 

På förmiddagen kommer riksdagens talman Andreas Norlén att träffa samtliga partiledare – efter det kommer han avslöja vem han kommer föreslå som statsminister. 

Allting hänger nu på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Efter förra veckans uppgörelse mellan S, MP, C och L är Sjöstedt den enda som kan hindra Stefan Löfven från att bli statsminister. 

I helgen kom uppgifter om att V lutar åt att säga nej till Stefan Löfven, eftersom vänstern kommer få väldigt lite inflytande på den nya regeringen. 

Nu på morgonen skriver SVT att starka källor inom Vänsterpartiet menar att partiet har bestämt sig för vilken väg man ska ta, men man vill inte avslöja vad man kommit fram till. 

Aftonbladet skriver att höga politiker inom V hade ett långt telefonmöte under söndagskvällen – och att man efter klockan 22 fattade ett beslut.

Så här sa Jonas Sjöstedt till Nyheter24 om regeringskrisen tidigare i vintras: 

– De rödgröna vann valet, samtidigt som vi inte är tillräckligt stora för att bilda regering på egen hand. Därför måste vi prata med Centerpartiet och Liberalerna och ha ett samarbete antingen i budget eller på något annat sätt. 

Klockan 11:40 idag ska Sjöstedt träffa talmannen, efter det kommer presskonferens hållas med vänsterledaren. 

Tycker du att V ska rösta ja till Löfven?