Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så gör du en krämig saffransrisotto med sparris och rostad mandel

- 08/12/2017, 11:45

Skippa tomtegröten och skäm bort tomten med den här krämiga risotton med saffran, sparris och rostad mandel.

Skippa tomtegröten och skäm bort tomten med den här krämiga risotton med saffran, sparris och rostad mandel. Att göra en bra risotto är egentligen sjukt enkelt. Hemligheten är helt enkelt att inte skynda, utan att ha i lite av buljongen i taget och hela tiden röra om, röra om och röra om med en träslev.

Receptet ger 4 portioner

Ingredienser:

1 dl olivolja

1 finhackad gul lök

1 fint riven vitlöksklyfta

4 dl avorioris

ev saft från 2 citroner

1,2 liter grönsaksbuljong

0,5 g saffran

6-8 späda sparrisar

3 dl riven parmesanost

1 dl rostade mandelflarn

Gör så här:

  • Stek gul lök och vitlök mjuka på medelvärme i olivoljan.
  • Tillsätt avorioriset och rör om. När riskornen fått genomskinliga kanter men fortfarande har en vit insida kan du börja tillsätta buljongen. Buljongen får gärna stå och hållas varm på en kokplatta med låg värme.
  • Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör om hela tiden. När vätskan absorberats av riset så häller du på mer buljong och fortsätter att röra om. 
  • Fortsätt såhär tills du har ca 0,5 dl buljong kvar. Då tillsätter du buljongen tillsammans med saffranet. När vätskan absorberats har du i sparris och riven parmesanost. 
  • Servera direkt med mer riven parmesanost och rostade mandelflarn!