Stockholm

Mattias Karlsson

Hans Kennert Mattias Karlsson är en svensk politiker som är riksdagsledamot sedan 2010 och företräder Sverigedemokraterna och varit gruppledare för partiet sedan 2014.


Han är född 17 augusti 1977 i Skogslyckans församling i Kronobergs län. Karlsson växte upp i Rottne utanför Växjö och gick på gymnasiet i Katedralskolan. Efter gymnasiet studerade han ett år i Madrid och flyttade till Lund för att läsa en magister inom politik år 1999.


Det var i Lund han lärde känna partiledaren Jimmie Åkesson och medlemmarna Björn Söder och Richard Jomshof, vilka tillsammans kom att kallas ‘’de fyras gäng’’. Han började år 2002 arbeta som kommunal politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Malmö och blev partiets enda person att få lön. Han har i en intervju med tidsskriften Expo uttalat sig om att han under 1990-talet fick ett “nationellt uppvaknande” på grund av bland annat motsättningar svenskar och invandrare emellan, därav sitt politiska engagemang.


Från 2010-2012 var han Sverigedemokraternas vice gruppledare i partiets riksdagsgrupp och ledamot av arbetsmarknadsutskottet. Han är även ersättare i Nordiska rådets svenska delegation, ledamot av Sverigedemokraternas verkställande utskott och huvudförfattare till Sverigedemokraternas principprogram.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.