Stockholm

McDonald's

McDonald's, ibland kallat Donken, är en amerikansk snabbtmatskedja som grundades 1940 som en barbecue-restaurang. 1953 öppnades den första franchise-restaurangen i Arizona, USA.

Nu är McDonald's ett av världens största restaurangkedjor och serverar omkring 68 miljomer kunder om dagen i 120 länder. Det finns ungefär 36 900 restauranger världen över. Omkring 1,9 miljoner människor jobbar på en McDonald's-restaurang.

Den 27 oktober 1973 öppnades den första McDonald’s-restaurangen i Sverige av Paul Lederhausen. Den ligger på Kungsgatan i Stockholm och moderniserades under 2012 med ny inredning. Idag har svenska McDonald’s 219 restauranger och företaget är helt svenskägt med huvudkontor i Skärholmen i Stockholm.

På menyns finns hamburgare, som den klassiska Bic Mac, chesseburgare, kycklingrätter, fiskrätter, pommes frites, frukost, läsk, milkshake, wrap och efterrätt som klassiska McFlurry.

För de allra minsta eller för de mindre hungriga finns Happy Meal som inkluderar en leksak. Om man är superhungrig går det att beställa Plusmeny vilket inenbär stor läsk och stor pommes till menyn.

Varje år kommer en ny produkt till McDonald's för att variera utbudet. Mellan 2016-2017 har kocken Johan Jureskog gjort specialgjorda hamburgare.

Många länder har specialvaror som bara finns tillgängliga i det egna landet. Ett exempel är Greek Mac med tzatziki i Grekland eller El Maco som faktiskt är unik för Sverige.

Donken möter ofta kritik online för att det blir fel i ordrar och för att rätten inte ser ut som på bild. 2016 höjde McDonald's priset i Sverige på cheeseburgare från 10 kronor till 12 kronor och internet rasade. Nu finns det ofta specialvaror som kan köpas för en tiokrona.

1999 kom den första automaten där man kunde beställa sin mat för att sedan hämta den och 2016 började restaurangen med utkörning på utvalda ställen. Dock inte i Sverige ännu.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.